◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.06.2024
„Dragul meu Emin…”.
Regal cultural-jurnalistic
la Timișoara

Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara încheie strălucit stagiunea de pionierat între filiale de prestigiu ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Facem această precizare pentru că Filiala timișoreană s-a înființat recent, la 15 ianuarie 2024, sub semnul geniului eminescian, într-un spațiu – „Sala Revoluției” a C.J. Timiș – în care se respiră de-acum nu numai politică, dar și cultură de calitate. În această perioadă de șase luni, Filiala a inițiat, organizat o serie de activități cultural-jurnalistice, la Timișoara, Lugoj, Petroșani, Oradea, București, de anvergură europeană. De asemenea, membrii acesteia au fost…

Citește mai mult

Construcțuii funerare celebre ale planetei

Bazilica Santa Croce din Florența Adăpostește mormintele a 270 genii artistice și personalități istorice ale Italiei: Michelangelo Buonarroti, Galileo Galilei, Nicolo Machiavelli, Gioachino Rossini, inclusiv cenotaful (monument funerar, fără oseminte, care se găsesc în altă parte) lui Dante Alighieri, ale cărui oseminte sunt păstrate la Ravenna.   Biserica Saint Denis Capodoperă a arhitecturii gotice, a fost construită între 1140 și 1144, fiind dedicată primului episcop al Parisului, martirizat în Montmartre în secolul al XIII-lea. Necropola bazilicii, devenită catedrală în 1996, adăpostește mormintele a 42 de regi, 32 regine, 63 prinți…

Citește mai mult

Conferință avocațială:
„Susținem excelența”

Unui cititor cu o minimă cultură juridică, titlul articolului ar crea o derută semantică, poate chiar o deraiere de la proprietatea cuvintelor. Sărim în sprijinul înțelesului asocierii sintagmelor printr-o explicație contextuală: Prof. univ. dr. Lizica MIHUȚ a inițiat, în Arad, o Asociație pe care a intitulat-o „Susținem excelența”, din care fac parte personalități ale urbei de pe Mureș. Acestea provin din diferite domenii ale cunoașterii, menite să împărtășească din experiența lor ca practici de succes și să încurajeze/ stimuleze manifestările excelente ale tinerilor. Între acestea, se regăsesc psihologi, pedagogi, asistenți…

Citește mai mult

Inteligența artificială
în redacții, „un moment de risc maxim pentru organizațiile de știri”

Cel mai recent Raport al Reuters Institute for the Study of Journalism a oferit o perspectivă asupra modului în care tehnologia va continua să se schimbe și să modeleze acoperirea știrilor. 

„Incertitudine suplimentară”
Inteligența artificială (AI) ridică noi provocări industriei de știri. Odată cu concedieri în masă, închideri și alte reduceri din cauza creșterii costurilor și a scăderii veniturilor din publicitate, încrederea societății în mass-media a scăzut la aproximativ 40%, potrivit sondajului, iar AI a sporit acest sentiment. AI poate, de asemenea, să orienteze traficul de pe site-urile de știri și din aplicații, arată studiul, adăugând că ar putea duce la „incertitudine suplimentară” cu privire la modul în care mediile informaționale ar putea arăta în câțiva ani.
Dintre cei aproape 10.000 de oameni chestionați în 47 de țări, a existat „suspiciune larg răspândită” cu privire la modul în care AI ar putea fi folosită pentru știri cum ar fi cele despre politică sau război.  Studiul a constatat că 52% dintre respondenții din SUA și 63% dintre respondenții din Marea Britanie au spus că nu s-ar simți confortabil cu știrile produse în principal cu AI, potrivit Euronews. 

„Editorii trebuie să fie extrem de precauți”
Redacțiile încearcă să concureze cu companii de AI precum Google și…

Citește mai mult

Rețea globală de coordonare a reglementării platformelor digitale, sub egida UNESCO

Autoritățile de reglementare media din întreaga lume s-au reunit pentru prima dată la Dubrovnik, la invitația UNESCO și a Croației. Această întâlnire fără precedent a avut ca rezultat crearea unei rețele globale de autorități de reglementare, care va fi găzduită de UNESCO, ce va coordona răspunsul internațional la provocările generate de platformele digitale. 

„Protejarea libertății de exprimare și a drepturilor omului”
Mai multe studii UNESCO au demonstrat riscurile grave pe care le prezintă răspândirea dezinformării online și a discursului instigator la ură, precum și a noilor forme de hărțuire și violență. În același timp, rețelele de socializare au devenit sursa zilnică de informații a majorității oamenilor, depășind presa scrisă, radioul și TV. UNESCO a dezvăluit concluziile unui sondaj de opinie comandat de IPSOS în 16 țări: 87% dintre respondenți s-au declarat îngrijorați că dezinformarea ar avea un impact major asupra alegerilor din țara lor, 67% au întâlnit discursuri instigatoare la ură pe rețelele sociale, 89% dintre respondenți au fost de acord că „guvernele și autoritățile de reglementare ar trebui să poată cere platformelor de social media să pună în aplicare măsuri de încredere și siguranță în timpul campaniilor electorale, pentru a proteja integritatea alegerilor”. Orientările UNESCO pentru guvernarea platformelor digitale urmăresc…

Citește mai mult

Crește din nou
salariul minim?

Abia ce s-a stabilit creșterea salariului minim brut la 3.700 lei începând cu 1 iulie 2024, că prim-ministrul Marcel Ciolacu ne anunță că începând cu 15 noiembrie 2024 ,,introducem azi (21.05.2024, n.r.) salariul minim european în România, în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali”. Iată ce spune Directiva 2041/2022 despre modul în care se vor stabili salariile minime adecvate din U.E: ,,Salariile minime sunt considerate a fi adecvate dacă sunt echitabile în raport cu distribuția salariilor în statul membru relevant și oferă un nivel de trai…

Citește mai mult

Concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT, prelungit până
pe 9 octombrie

ECOTIC, împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), au decis prelungirea  perioadei de înscrieri în concursul JURNALISM PENTRU UN MEDIU CURAT până pe data de 9 octombrie 2024.
Premierea jurnaliștilor câștigători se va face cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice care are loc în fiecare an pe data de 14 octombrie 2024.
Decizia de prelungire a concursului vine din dorința de a încuraja cât mai mulți jurnaliști să realizeze materiale pe temele propuse de organizatori și să le înscrie în concurs.

Cui se adresează?
Concursul se adresează jurnaliștilor, reporterilor, vloggerilor sau bloggerilor care realizează materiale de presă urmărind temele propuse de organizatori. Tipuri de materiale acceptate: articole, fotoreportaje, bloguri, vloguri, videoreportaje, podcast-uri, emisiuni radio sau TV.

Cum vă puteți înscrie?
ECOTIC pune la dispoziție pagina www.ecotic.ro/jurnalisti și formularul de înscriere www.ecotic.ro/inscriere-jurnalisti pentru a permite înscrierea materialelor. 

Jurizare și premii
Jurizarea va avea loc în perioada 10-11 octombrie 2024. Un juriu alcătuit din reprezentanți ai ECOTIC și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România va alege 3 materiale ținând cont de criteriile menționate la punctul 5.1.3 din Regulamentul Concursului.
Pentru cele mai bune 3 materiale de presă, ECOTIC oferă 3 premii după cum urmează:

Citește mai mult

Model de anchetă de presă. Condamnați la sărăcie

Paula Bara, o tânără de 33 de ani din Constanța, este condamnată să trăiască într-un scaun cu rotile. În 1989, când a absolvit liceul, visa să studieze psihologia, dar, din cauza handicapului, nu i s-a permis să participe la examenul de admitere în facultate. După Revoluție, împlinirea aspirațiilor sale a fost blocată nu doar de dificultățile economice prin care trecea, ci și de infrastructura orașului. Iată că, după 14 ani de așteptare, visul Paulei este pe cale să se realizează. În toamnă, ea va începe viața de student la psihologie,…

Citește mai mult

Elevii cu nota 10 la Bacalaureat, acces gratuit (și în acest an)
la UNTOLD

Organizatorii UNTOLD anunţă că elevii care vor obţine 10 la Bacalaureat vor avea şi în acest an acces gratuit la festival. „Creatorii UNTOLD sunt alături de elevii de 10 ai României într-o nouă iniţiativă Bac de 10, cea mai longevivă campanie de încurajare a performanţei prin educaţie. Performanţa elevilor de 10 va fi recompensată cu experienţe memorabile şi anul acesta, cei care obţin 10 la examenul de Bacalaureat sunt recompensaţi cu abonament General Access pentru cele patru zile de UNTOLD”, se arată într-un comunicat al organizatorilor festivalului. Iniţiatorii campaniei au…

Citește mai mult

Profil de jurnalist radio. Pavel Istode – o voce sonoră a radioului românesc

Ne-am cunoscut pe la mijlocul anilor ʼ80, când Pavel Istode se afla în biroul directorului întreprinderii în care lucram ca analist-programator și, pe lângă sarcinile de serviciu, aveam în grijă o stație de radioamplificare unde realizam, zilnic, o emisiune, de o jumătate de oră, pentru colectivul de salariați. Mare mi-a fost mirarea când secretara m-a chemat în biroul directorului, gândindu-mă dacă am făcut vreo gafă la emisiunea ce tocmai o încheiasem. Cu teama în suflet, am intrat în cabinetul directorului și așteptam muștruluiala. Acolo mai era un personaj, rotofei la…

Citește mai mult

Europa finanțează masiv producția de vaccin
în Africa

Eliberarea a peste 1,1 miliarde de dolari (1 miliard de euro) pentru a accelera producția de vaccin în Africa a fost anunțată la Forumul global privind inovarea și suveranitatea vaccinurilor, care are loc la Paris. Până în 2030, Africa va reprezenta mai mult de o treime din cererea mondială de vaccinuri, în timp ce populația continentului se va dubla în următorii 25 de ani. Dar astăzi produce doar 1% din vaccinurile pe care le administrează. Forumul a cerut lansarea unui nou mecanism pentru „accelerarea finanțării producției de vaccin pe continentul…

Citește mai mult

In Memoriam. Istoricul, profesorul și scriitorul gorjean Romeo Dan Neguleasa a plecat dintre noi

Cu mare tristețe, durere și regret, am aflat despre plecarea dintre noi pământenii luând calea îngerilor, a distinsului istoric, profesor, cercetător, arhivist, scriitor și remarcabil om de cultură, Romeo Dan Neguleasa (n. 29 oct. 1942 – d. 11 iun. 2024).  Dispariția sa lasă un gol imens în inimile familiei, a prietenilor, a colaboratorilor precum și a tuturor celor care l-au cunoscut de-a lungul anilor. Domnia sa a fost director al Arhivelor Statului Gorj timp de 37 de ani, și așa cum sublinia distinsul său coleg de breaslă, istoricul prof. dr….

Citește mai mult