◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Șapte municipalități suedeze funcționează fără combustibili fosili

Regiunea Skane din Suedia se îndreaptă spre obiectivele sale climatice pe termen lung cu o strategie fără combustibili fosili, care include transportul public, încălzirea centralizată, răcirea și electricitatea.

În sudul Suediei, șapte orașe, printre care Malmo și Lund s-au angajat să elimine combustibilii fosili și să reducă emisiile de CO2 într-o serie de servicii municipale.

Datorită producției de biogaz și utilizării energiei eoliene, combustibilii poluanți precum benzina, petrolul, cărbunele și gazele naturale au fost minimizați, așa cum explică Magnus Lund, un strateg climatic din Kristianstad: „Trebuie să împărtășim soluții bune. împărtășiți-le în mod deschis pentru a rezolva toate provocările mari de mediu pe care le avem”.

Decarbonarea transportului a fost o prioritate de top. Printre diversele inițiative luate, municipalitatea Lund a dezvoltat un sistem inovator pentru călătoriile de afaceri.

Angajații orașului au acum acces la o flotă de vehicule ecologice printr-un sistem de rezervare. În funcție de nevoile acestora și de distanța de parcurs, platforma oferă navetiștilor mașini care funcționează pe biogaz și electricitate, dar, mai important, oferă biciclete, potrivit Euronews. „Ideea acestui sistem este atât de a optimiza flota de vehicule, astfel încât să putem folosi mașinile și bicicletele mai eficient, cât și de a orienta comportamentul oamenilor către mers pe jos, cu bicicleta și utilizarea transportului public înainte de a alege mașina”, a spus Elin Dalaryd, strateg climatic din Lund.

La proiect participă șapte orașe din regiune. Inițiativele de energie verde în transport, încălzire și construcții au fost deja implementate și rezultatele se văd deja, potrivit coordonatorului proiectului. „Acum funcționăm în proporție de 98% fără combustibili fosili în cele șapte municipalități și am redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 73% în șapte ani, așa că este un rezultat grozav”, a declarat Johannes Elamzon, managerul de proiect din spatele „Municipiilor fără combustibili fosili din Skåne 2.0”.

Proiectul are un buget total de aproape 1,6 milioane de euro, din care jumătate este finanțat din politica europeană de coeziune. 53.000 de angajați municipali sunt implicați în schemă.

Între timp, un camion care colectează gunoi este folosit pentru a crea biocombustibil.

Deșeurile organice sunt procesate într-o fabrică de biogaz din Kristianstad, una dintre primele din Suedia. Fabrica funcționează de mai bine de 20 de ani și este deținută de primărie. „Suntem capabili să recirculăm energia. Se poate folosi pentru autobuze și mașini în municipiu și, de asemenea, nutrienții din material se pot duce pe câmp și fertilizăm cu ei noi culturi”, detaliază Tore Sigurdsson, director de instalație de biogaz la compania de utilități C4 Energi. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *