◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

OMS punctează necesitatea reducerii consumului de sare

Lumea nu este pe cale să atingă obiectivul de reducere a consumului de sodiu cu 30% până în 2025. Deși toate cele 194 de țări s-au angajat să atingă acest obiectiv, stabilit încă din 2013, doar două state au implementat de atunci politici cuprinzătoare de reducere a sării în alimentația cetățenilor, potrivit raportului privind consumul de sare, publicat pe 9 martie 2023, de către OMS (https://news.un.org/fr/story/2023/03/1133102): sodiul, un nutrient esențial, crește riscul de boli de inimă, inclusiv accident vascular cerebral și deces prematur atunci când este consumat în exces. Principala sursă de sodiu este sarea de masă (clorura de sodiu), dar sodiul este conținut și în alte condimente precum glutamatul de sodiu.

Aportul mediu global de sare este estimat la 10,8 grame pe zi, mai mult decât dublu față de recomandarea OMS de mai puțin de 5 grame de sare pe zi, adică ce încape într-o linguriță. Aportul excesiv de sare este cel mai important factor de risc pentru deces legat de alimente și nutriție.

Există un număr tot mai mare de dovezi care susțin legăturile dintre aportul ridicat de sodiu și un risc crescut de probleme de sănătate, cum ar fi cancerul gastric, obezitatea, osteoporoza și bolile de rinichi: „O dietă dezechilibrată este una dintre principalele cauze de deces și boli în lume, iar consumul excesiv de sodiu – unul dintre principalii vinovați”, a declarat dr. Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Dieta dezechilibrată, urmată masiv de populație, arată că majoritatea țărilor nu au adoptat încă o politică obligatorie de reducere a sodiului, ceea ce expune populația lor la risc de atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate”, a adăugat el.

Raportul arată că populația este protejată de politici obligatorii și cuprinzătoare de reducere a sodiului în doar 5% din statele membre ale OMS, în timp ce în 73% dintre statele membre OMS, aceste politici nu sunt implementate pe deplin; implementarea acestor politici extrem de eficiente și relativ ieftine de reducere a sodiului ar putea salva aproximativ 7 milioane de vieți în întreaga lume până în 2030, potrivit OMS.

Aceasta este partea importantă a acțiunilor pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de reducere a deceselor cauzate de boli netransmisibile. În februarie 2023, doar nouă țări (Arabia Saudită, Brazilia, Chile, Lituania, Malaezia, Mexic, Republica Cehă, Spania și Uruguay) aveau un set cuprinzător de politici recomandate pentru a reduce aportul de sodiu. Prin urmare, OMS solicită statelor membre să implementeze rapid politici de reducere a aportului de sodiu și de atenuare a efectelor nocive ale consumului excesiv de sare. De asemenea, OMS îndeamnă producătorii de alimente să stabilească obiective ambițioase de reducere a sodiului în produsele lor.

 

Eficacitatea politicilor obligatorii de reducere a sării

„OMS solicită tuturor țărilor să pună în aplicare „cele mai bune alegeri” pentru a reduce aportul de sodiu, iar producătorii să aplice datele de referință ale OMS pentru conținutul de sodiu din alimente”, a argumentat dr. Tedros.

Pentru a reduce aportul de sodiu, OMS recomandă adoptarea de „politici obligatorii”, care contribuie în mare măsură la prevenirea bolilor netransmisibile; aceasta presupune regândirea compoziției alimentelor pentru a fi mai puțin sărate și stabilirea de obiective pentru cantitatea de sodiu din alimente, inclusive totalul de sare consumat la mesele principale ale zilei.

Politicile obligatorii înseamnă aplicarea politicilor publice de aprovizionare cu alimente pentru a limita alimentele bogate în sare sau sodiu în instituții publice, cum ar fi spitale și școli, locuri de muncă și unități de îngrijire pe termen lung; potrivit OMS, este, de asemenea, nevoie de etichetarea conținutului în sare pe partea din față a ambalajului, fapt care ar trebui să îi ajute pe consumatori să aleagă produse cu conținut scăzut de sodiu. „Politicile obligatorii de reducere a sodiului sunt mai eficiente, deoarece permit o acoperire mai largă și protejează mai bine împotriva intereselor comerciale, punând în același timp producătorii de alimente în condiții de concurență echitabilă”, mai spune raportul OMS citat.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *