◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

 SIP condamnă atacul asupra jurnaliștilor din Peru 

SIP solicită autorităților peruane să investigheze cu promptitudine 

  Un grup de susținători ai candidatului la președinție Pedro Castillo din partea Partidului Peru Liber a atacat jurnaliștii de la Canal N. Atacul a avut loc la Ayacucho, în timp ce echipa  de jurnaliști era prezentă la un miting pentru candidatul Pedro Castillo care speră să câștige președinția în al doilea tur,  la alegerile din 6 iunie a.c.  Pedro Castillo a spus, în timpul discursului său, că va dezvălui „cât câștigă realizatorii emisiunilor de televiziune și cine îi plătește”.

   Ulterior, maestrul de ceremonii le-a spus jurnaliștilor prezenți la miting că aceștia reprezintă „presa mituită”. Jurnalista Stefanie Medina a fost lovită cu piciorul, iar cameramanul Carlos Brown a fost bătut cu un lemn.

    Președintele SIP, Jorge Canahuati, a condamnat actul de violență și a reamintit că „Pedro Castillo desfășoară o campanie de stigmatizare a jurnaliștilor și a presei”. El a adăugat că SIP a avertizat cu privire la tendința politicienilor din  mai multe țări, de a prezenta comportamente și atitudini anti-presă. „Din păcate, suntem martori ai violenței fizice generate de aceste insulte venite de la oameni care, având în vedere că ei participă la alegeri democratice, ar trebui să respecte pe deplin libertatea presei și libertatea de exprimare”.

   Președintele Comitetului SIP pentru Libertatea Presei și Informației, Carlos Jornet, a adăugat că „această agresiune împotriva jurnaliștilor este o dovadă nefastă a relației lui Pedro Castillo și a grupului său de campanie cu presa și a ceea ce s-ar putea întâmpla în Peru în cazul în care acest candidat va câștiga alegerile.

Canahuati, reprezentant CEO al Grupului Opsa din Honduras, și Jornet de  la “La Voz del Interior” din Argentina au reamintit că Declarația de Principii privind Libertatea de Exprimare a Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului și Declarația SIP de la Chapultepec cer guvernelor să investigheze și să pedepsească actele violente împotriva presei, considerată pietră de temelie a unei societăți democratice.

Sursa: SIP                                   

    Elena Chiriță

                               Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *