◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

De la muzică la politică
și (uneori) înapoi

Superstarul Taylor Swift a ajuns să fie considerată un reper al alegerilor… mai-marii de la Bruxelles fac apeluri la artiști de top să îndemne tinerii să iasă la vot… De-a lungul istoriei, lumea artei și a politicii s-au ciocnit adesea – artiștii s-au trezit atrași de un alt tip de univers: arena politică. Pentru mulți muzicieni emblematici, atracția de a face diferența în societate de la nivel de decizie politică a îndreptat mințile creative către un cu totul nou tărâm de expresie. Unii au eșuat lamentabil, alții s-au remarcat.

Peter Garrett, fost ministru australian pentru Mediu, Patrimoniu și Arte, apoi al Educației și tineretului, și-a părăsit trupa, Midnight Oil, pentru a se concentra asupra ambițiilor politice. Era încă ministru când s-a întors la muzică și la trupa sa, Midnight Oil, și a început, de asemenea, o carieră muzicală solo. John Hall, fostul olist al trupei Orleans, a fost ales în Legislativul Comitatului Ulster County, New York. Ulterior s-a mutat în Camera Reprezentanților SUA, unde a activat între 2007 și 2011. El a adoptat proiectul de lege de modernizare a revendicărilor pentru veterani din 2008, care a fost ulterior semnat de președintele de atunci, George W. Bush. După un timp, John Hall s-a întors la fostul său grup muzical.

Ruben Blades, cântăreț, compozitor, muzician, actor din Panama a câștigat de opt ori Premiile Grammy, iar când a decis să intre în politică, marele său bazin de fani a avut un cuvânt greu de spus.  Când a intrat în  competiția pentru funcția supremă în stat, a avut peste 20% din voturile poporului. În 2004, a fost numit Ministrul Turismului, și a avut un mandat de succes timp de 5 ani.

Dana este numele de scenă al Danei Rosemary Scallon, fost deputat în Parlamentul European din 1999 până în 2004, cântăreață irlandeză care a câștigat concursul Eurovision din 1970, cu „All Kinds of Everything”, în timp ce era încă studentă și care ulterior a vândut un milion de albume în întreaga lume. După ce a fost învinsă la prezidențiale, Dana s-a întors în studiourile de înregistrări și, în 2019, a lansat albumul My Time.

Și fostul ministru brazilian al Culturii timp de peste un deceniu, Anna Maria Alvim Buarque de Hollanda, a fost vocalist în tinerețe. Iar bateristul american Jon Fishman, cunoscut pentru munca sa cu grupul Phish, pe care l-a co-fondat în 1983 și care a fost inspirat de numele său, a fost îndemnat de fostul basist al trupei Nirvana, Krist Novoselic, el însuși pasionat de domeniu și o figură controversată în spațiul public, să intre în politică – și a făcut-o cu succes: a fost ales ca reprezentant al statului Maine în 2017.

Exemplele ar putea continua…

 

Roxana Istudor

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *