◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.05.2024

Datele de la sateliți multiplică forța investigațiilor jurnalistice

În ultimii 10 ani, imaginile prin satelit au devenit o componentă importantă a jurnalismului de date. În următoarele 10, probabil că va evolua în continuare, de la un instrument folosit în principal pentru a ilustra poveștile la unul care este o parte integrantă a cercetării și a raportării investigative, scrie Robert Simmon, vizualizator renumit pentru munca sa în cartografie și comunicare științifică, cu zeci de ani de experiență la Planet și la Observatorul Pământului NASA, care transformă datele satelitare în imagini.

În urmă cu aproape 25 de ani, The Washington Post a raportat despre prima fotografie oferită de noul satelit Ikonos. Lansarea Ikonos a fost una dintre puținele evoluții care au permis redacțiilor să se extindă de la relatarea despre lansările de rachete și hardware-ul satelitului la utilizarea datelor de teledetecție ca instrument esențial pentru a ajuta la material de presă. O mare varietate de date satelitare sunt acum folosite pentru a oferi context știrilor, pentru a documenta evenimente și ca instrument de investigare.

Echipele cu experiență într-o gamă largă de domenii – raportare de investigație, scriere, design, programare și analiză de date – desfășoară cel mai nou și mai de impact jurnalism de date, potrivit Global Investigative Journalism Network.

În același timp, progresele în materie de computere au permis procesarea și stocarea rapidă a seturi de date mari. Google Earth Engine și alte servicii de cloud computing permit tipuri de analiză, în special a serii de timp, care odată necesitau supercalculatoare. În cele din urmă, un ecosistem de software gratuit și open source a evoluat pentru a suplimenta aplicațiile comerciale de tip boutique, care odată erau necesare pentru a citi formatele (uneori ezoterice) folosite pentru stocarea și distribuirea datelor de teledetecție.

 

Impact asupra deciziilor autorităților, devoalării ilegalităților sau sănătății publice

În loc să relateze despre cercetările unui om de știință sau despre afirmațiile făcute de o agenție de informații, reporterii își pot spune acum propriile povești cu aceste date.

Una dintre cele mai relevante utilizări ale imaginilor prin satelit în jurnalism este pentru reportajele de investigație – datele ca instrument de cercetare, folosite pentru a face descoperiri. Reporterii Michael Corey și Lance Williams  au folosit o combinație de tehnici pentru a identifica cei mai mari utilizatori rezidenți de apă din Los Angeles în timpul secetei din California, de la mijlocul anilor 2010. (Agențiile de stat pentru apă au publicat o listă cu cei mai mari utilizatori de apă, dar nu au putut împărtăși nume sau adrese). Harta realizată de jurnaliști a prezentat cei mai mari consumatori rezidențiali de apă din Los Angeles – identificați prin analiza datelor de la NAIP și Landsat. Rezultatul? O listă de locații, fiecare consumând anual milioane de galoane de apă și o investigație a Consiliului Local din Los Angeles – un exemplu de jurnalism de investigație cu impact asupra acțiunilor administrației locale.

O utilizare principală a datelor satelitare este de a putea monitoriza locații inaccesibile. Un bun exemplu în acest sens sunt eforturile Bellingcat de a urmări transportul ilicit de cereale din portul Sevastopol, din Crimeea ocupată, din Ucraina. Pe lângă faptul că se află într-o zonă de război, navele care acostează în Sevastopol își opresc adesea transponderul Sistemului de identificare automată (AIS), ascunzându-și în mod eficient locația și astfel sustrăgându-se sancțiunilor la exporturile din Sevastopol.

The New York Times a folosit o combinație de dovezi la sol, date satelitare și învățare automată pentru a monitoriza activități ilicite – a cartografiat pistele de aterizare neînregistrate din Amazonul Brazilian, pentru a documenta exploatările ilegale.

Un alt exemplu de investigații care folosesc învățarea automată și date satelitare pentru a detecta activitățile ilegale este cea legată de Munții Otrăviți, din Myanmar, și minele ilegale de pământuri rare, realizată de Global Witness.

De asemenea, ProPublica s-a folosit de aceste instrumente pentru a identifica locațiile cu risc pentru viitoarele focare de Ebola – a combinat relatarea investigativă cu cercetarea științifică originală. Articolele au descoperit modul în care fragmentarea pădurilor din jurul rețelelor de sate și orașe din Africa Ecuatorială s-a corelat cu focarele cunoscute de Ebola și au identificat locurile în care boala s-ar putea răspândi de la animale sălbatice la oameni. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *