◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Cheltuielile europene pentru apărare cresc
„într-un ritm
fără precedent”

Alocările pentru apărare și securitate în Europa au crescut cu 16% din 2022 până în 2023. Potrivit noilor date publicate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), citate de Euronews, Europa a cunoscut o creștere pe scară largă a cheltuielilor militare de la începutul anului 2022, ajungând la un total de 552 de miliarde de euro în 2023.

Cheltuielile militare în Europa Centrală și de Vest sunt acum mai mari decât în ultimul an al Războiului Rece, a constatat un nou raport. Toate țările membre NATO europene, cu excepția a trei – Grecia, Italia și România – și-au majorat cheltuielile militare în 2023.

Lorenzo Scarazzato, de la SIPRI, a explicat că cheltuielile militare în Europa au crescut în fiecare an consecutiv din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea. Această acțiune inițială și invadarea pe scară largă a Ucrainei, în 2022, au determinat guvernele din Europa să-și majoreze bugetele pentru apărare într-un ritm fără precedent.

Tendința țărilor din Europa de Vest și Centrală de creștere a bugetelor militare este în mare măsură o reacție la o creștere a cheltuielilor rusești, potrivit SIPRI.

Marea Britanie a cheltuit cel mai mult din Europa în 2023, achizițiile de arme reprezentând 2,3% din produsul intern brut al țării. Și Germania și-a crescut cheltuielile militare, cifra crescând cu 48% din 2014 până în 2023.

În timp ce țările vest-europene încă reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor militare totale ale continentului, țările din Europa Centrală își aduc cea mai mare contribuție la cheltuielile de apărare ale Europei de la sfârșitul Războiului Rece.

Polonia a înregistrat cea mai mare creștere proporțională din Europa a cheltuielilor sale pentru apărare între 2022 și 2023. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *