◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Austria. Aspecte geopolitice actuale

Austria este o republică parlamentară federală cu un șef de guvern (cancelarul) și un șef de stat (președintele). Țara este formată din nouă state (Bundesländer). Puterea executivă este exercitată atât de guvernele regionale, cât și de cel federal. Parlamentul federal are două camere: Camera Inferioară (Nationalrat), cu membri aleși prin vot direct, și Camera Superioară (Bundesrat), cu membri aleși de parlamentele regionale. Parlamentul European are 18 membri aleşi din Austria.

 

Guvern de dreapta în landul Austria Inferioară

Pe 17 martie 2023, un tabu important a fost încălcat în Austria Inferioară, unde guvernatoarea landului Johanna Mikl-Leitner (reprezentând Partidul Popular din landul Austria Inferioară, în germană Die Volkspartei Niederösterreich, ÖVP, partid de centru-dreapta) și Udo Landbauer, liderul partidului de extrema dreaptă Partidul Libertății din Austria (în germană, Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) au anunțat un acord pentru următorii cinci ani, în pofida apelurilor comunității israeliene (https://cursdeguvernare.ro/tabu-incalcat-austria-inferioara-fpo-alianta-guvernul-regional.html). ÖVP și-a pierdut majoritatea la alegerile regionale de la sfârșitul lunii ianuarie 2023, când a înregistrat o scădere cu 10% a voturilor obținute. După ce negocierile pentru o coaliție cu social-democrații (Partidul Social-Democrat Austriac, în germană Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ, un partid de centru-stânga din Austria) au eșuat.

După alegerile regionale de la jumătatea lunii martie 2023, ÖVP (care a obținut patru locuri) și FPÖ (trei locuri) în Parlamentul local al landului Austria Inferioară au anunțat formarea unui guvern de dreapta ce ar putea prefigura o viitoare alianță după alegerile din 2024: „Acesta este un drum greu pentru ambele partide”, a declarat pe 17 martie 2023, Johanna Mikl-Leitner, liderul local al ÖVP. În campanie, aceasta avertizase asupra amenințării reprezentate de extrema-dreapta și a descris FPÖ ca pe un partid radical. La rândul său, FPO promitea în campania electorală că nu o va ajuta Mikl-Leitner.

Cele două formațiuni au explicat electoratului lor că este o relație de colaborare „în interesul statului și al cetățenilor din Austria Inferioară” și „nu o relație amoroasă”, a subliniat ea. „Sunt multe lucruri care ne separă”, a explicat și Udo Landbauer, liderul FPO, viitorul guvernator adjunct. Numeroși artiști importanți care trăiesc în Austria Inferioară, printre care scriitorii Robert Menasse și Peter Turrini, i-au trimis o scrisoare deschisă guvernatoarei: „Viitorul Austriei Inferioare constă în deschiderea internațională și în angajamentul pentru o democrație modernă într-o Europă comună. O coaliție cu partidul naționalist și xenofob FPÖ reprezintă o abatere de la această cale”.

OVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% – cel mai slab rezultat înregistrat în acest land după 1945, pierzând majoritatea absolută în Parlamentul Austriei Inferioare şi în guvernul regional. În schimb, FPO a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică a Austriei. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt „sistemului OVP” din Austria Inferioară, învinuind totodată OVP, condus de cancelarul Karl Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului 2022.

 

Poziția Partidului Popular (ÖVP)

Vă prezentăm câteva extrase din programul „Austria 2030” al actualului cancelar, Karl Nehammer, președintele  ÖVP: „În spatele nostru stă o perioadă dificilă. Primul meu an în calitate de cancelar federal a fost marcat de crize. Inaugurarea mandatului meu a avut loc pe fondul unui blocaj : 80 de zile mai târziu (24 februarie 2022 – n.n.), în Ucraina a izbucnit războiul, care a dus la o criză economică globală cu inflație record. În plus, a existat riscul unei penurii de gaz pentru iarnă. În calitate de cancelar al acestei republici, prioritatea mea principală a fost întotdeauna să-i ghidez pe austrieci prin aceste vremuri dificile. Vom depăși aceste provocări împreună, cu curaj și încredere. Nu s-a terminat, dar am învățat să facem față consecințelor. Acum este timpul să privim spre viitor.

Lumea noastră se reorganizează și Austria va avea succes pe termen lung doar dacă acceptăm împreună provocările timpului nostru ca oportunități. Viziunea mea pentru țara noastră este de a crea condiții-cadru care să permită fiecăruia să-și modeleze propriul viitor. După un an de management al crizelor, acum învățăm lecțiile din aceste crize. (…) Potențialul neutralității austriece trebuie utilizat mai bine. Folosim neutralitatea în loc să ne gândim la ea: este nevoie de Austria, cu politica sa activă de neutralitate, atât în interiorul, cât și în afara UE.  Veto-ul pentru intrarea în spațiul Schengen al Austriei rămâne în vigoare (se referă la veto-ul pentru România și Bulgaria – n.n.). Frâna de azil este încă necesară. Un sistem defect nu poate fi extins. De aceea, veto-ul Schengen rămâne în vigoare. În plus, este necesară o protecție consecventă a frontierelor externe ale UE. Prin urmare, la inițiativa Austriei, în Bulgaria începe un proiect pentru a se ocupa de procedurile de azil la frontiera externă a UE. Acest lucru ar trebui să reducă și mai mult presiunea pentru azil la granițele Austriei.

Să compensăm penuria de muncitori calificați din Austria prin imigrarea calificată a specialiștilor din străinătate”.

 

Poziția Partidului Social Democrat (SPÖ)

Sub deviza „O țară. Un viitor comun”, președinta SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, a ținut un discurs principal cu privire la situația politică actuală din Austria și Europa în Aula der Wissenschaften din Viena și a precizat că Austria are, din nou, nevoie de o conducere social-democrată : „Este timpul pentru prima femeie cancelar social-democrat! Diferența dintre cine guvernează poate schimba o întreagă generație și poate aduce o țară întreagă înainte”, a declarat Rendi-Wagner celor aproximativ 150 de invitați, printre care cei cinci foști cancelari ai SPÖ: Franz Vranitzky, Viktor Klima, Alfred Gusenbauer, Werner Faymann și Christian Kern – „Cancelarii noștri social-democrați au avut cu toții un lucru în comun: respectul pentru democrația noastră și instituțiile sale, respectul față de oameni și interesul pentru situația și oportunitățile lor de viață”, a declarat Rendi-Wagner, care a subliniat că „decența politică și integritatea personalităților politice implicate s-au pierdut în ultimii cinci ani. Din cauza numeroaselor schimbări de guvern și a scandalurilor politice, țara noastră a ajuns la un minim fără precedent. Țara noastră are nevoie de o direcție diferită”, a declarat Rendi-Wagner, care și-a prezentat modelul de viitor pentru o Austrie cu un nivel ridicat de securitate socială și o economie inovatoare. Pentru Rendi-Wagner, este clar că securitatea internă și socială trebuie gîndite împreună.

Rendi-Wagner respinge în mod clar aderarea Austriei la NATO. „Pentru a ne apăra neutralitatea și suveranitatea austriacă, forțele armate federale trebuie să fie bine echipate. (…) Nu poți să joci securitatea internă și externă împotriva securității sociale. Fără securitate internă nu există securitate socială și fără securitate socială nu există securitate internă. Ele trebuie considerate împreună. Această securitate socială necesită șanse egale, justiție, libertate, democrație, respect și prosperitate. Toate acestea necesită un stat social puternic pe care oamenii se pot baza. Mai sunt încă multe de făcut aici”, a spus Rendi-Wagner, abordând sărăcia tot mai mare în rândul copiilor, activele distribuite inegal și oportunitățile educaționale și de carieră

În plus, importanța științei și cercetării în Austria trebuie să devină mai mare pentru a supraviețui în competiția internațională și pentru a stăpâni provocările viitorului, de la pandemii la schimbările climatic: „Austria ar trebui să devină din nou o țară în care progresul este posibil, cu oportunități educaționale echitabile, respect pentru oamenii muncii, o rețea socială puternică și sindicate puternice; o țară în care umerii mai largi poartă poveri mai mari, care are un loc ferm în Europa și este respectată la nivel internațional. Avem o singură țară, avem un singur viitor comun și, prin urmare, este de datoria noastră să profităm la maximum de acest viitor. Și vom profita la maximum de acest viitor împreună”.

 

Concluzii

Poate remarcile de mai sus referitoare la ceea ce este acum mai important în aceast țară europeană nu sunt suficente pentru a ne forma o opinie corespunzătoare despre cadrul geopolitic în care este închistată această țară. Este clar că Austria își cunoaște foarte bine interesele, pe ccare le urmărește cu obstinație, ca întotdeauna în istoria ei imperială sau în istoria ei recentă…

Prefigurăm mari schimbări politice în această mică țară europeană… 

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *