◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Expoziţie inedită dedicată lui Ciprian Porumbescu, itinerantă prin țară

O expoziţie inedită dedicată marelui compozitor Ciprian Porumbescu va ajunge în mai multe oraşe mari din România, a anunţat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Niculai Barbă. El a spus că expoziţia itinerantă este realizată de specialişti de la Muzeul Naţional al Bucovinei într-un format inovativ şi atractiv, cu multe elemente în premieră şi va fi pusă la dispoziţia publicului larg începând cu data de 27 martie, pe durata întregului an 2023, instituit prin lege ca fiind Anul Ciprian Porumbescu.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, expoziţia conţine panouri cu informaţii captivante în care textul acompaniază fericit imaginile alese cu minuţiozitate din bibliografia deţinută de muzeu. „Sunt mărturii şi evocări privind viaţa tumultoasă, plină de aspre încercări, activitatea exuberantă şi inepuizabila forţă creatoare exprimată la un înălţător nivel artistic a marelui compozitor şi patriot român din Bucovina, nu îndeajuns de bine cunoscut. Ne dorim ca şi prin această expoziţie să ajungem la cât mai mulţi români, şi apoi peste hotare, pentru a vorbi lumii despre Ciprian Porumbescu, după 170 de ani – O viaţă, O epocă, Un ideal”, a spus Niculai Barbă.

El a precizat că expoziţia prezintă diverse aspecte din viaţa marelui compozitor: copilăria şi primii ani de şcoală la Ilişeşti, apoi perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca – şcoală de muzică autentică şi contactul cu filonul de inspiraţie creatoare, Serbarea de la Putna din 1871, perioada în care a fost student la teologie şi filosofie în Cernăuţi, Societatea studenţească „Arboroasa” şi temniţa habsburgică, Berta – o iubire imposibilă, perioada studenţiei de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Braşov şi premiera Operetei „Crai Nou”, „Italie! Italie!”.

Expoziţia mai cuprinde secţiuni precum „Sfârşitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterităţii”, dar şi imagini de la casa şi Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu, care anul acesta sunt deschise zilnic. „Cu această expoziţie, Ciprian Porumbescu va poposi încă o dată la Suceava şi la Cernăuţi, la Braşov şi Timişoara, urmând a ajunge pentru început şi la Sibiu, Alba Iulia, Craiova şi Bucureşti. De asemenea, o serie de exponate se vor afla pe durata întregului an în municipiul şi judeţul Suceava”, a spus Niculai Barbă, subliniind că expoziţia este inclusă în calendarul de evenimente organizate de judeţ sub egida Anului Ciprian Porumbescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *