◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Franța propune plafonarea la scara întregii UE a prețului gazelor naturale

Franţa, care deține Președinția rotativă a Consiliului UE, a propus un plafon la scara întregii Uniuni Europene pentru preţul gazelor naturale, în ideea de a întări poziţia de negocierile a blocului comunitar în relaţia cu producătorii, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, transmite Reuters. „Este o intervenţie pe piaţă care îi îngrijorează pe unii din partenerii noştri europeni, dar este o propunere pe care o facem cu preşedintele pentru a introduce un plafon la preţul gazelor la nivel European”, a spus Bruno Le Maire.
Franţa a îngheţat preţurile interne la gaze încă de anul trecut, prin acordarea de despăgubiri companiilor franceze de gaze care vând la preţuri mai mici decât cele spot.
Pe de altă parte, Liderii Uniunii Europene ar putea să se abţină să recomande o intervenţie pe piaţa angro de energie din blocul comunitar, deoarece statele membre au opinii divergente cu privire la cele mai bune opţiuni de răspuns la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze, susţin surse diplomatice consultate de Bloomberg. În schimb, şefii de stat şi de guvern din UE ar putea cădea de acord asupra unor acţiuni imediate pentru refacerea stocurilor de gaze, precum şi măsuri urgente pentru a-i ajuta pe consumatori să suporte povara creşterii facturilor la energie.
Potrivit Bloomberg, divergenţele existente în interiorul UE cu privire la modul cum ar trebui să se răspundă la creşterea preţurilor se adâncesc, în condiţiile în care ţările din sudul blocului comunitar cer acţiuni urgente pentru decuplarea preţului gazelor de cel al energiei electrice, în timp ce ţările din nord îndeamnă la prudenţă.
Executivul comunitar concepe în prezent cel de al doilea set de măsuri de urgenţă din care statele membre vor putea să aleagă. Potrivit diplomaţilor, care au cerut să îşi păstreze anonimatul, aceste măsuri se vor concentra pe sprijinirea veniturilor consumatorilor vulnerabili, precum vouchere şi plata parţială a facturilor, precum şi pe ajutoare de stat pentru companiile afectate.
Între timp, Italia a anunţat că va impozita profiturile suplimentare realizate de companiile din domeniul energetic, din cauza creşterii prețurilor, generată de războiul din Ucraina, cu scopul de a reduce costurile pentru familii şi întreprinderi, notează AFP.„Să taxăm o parte din profiturile extraordinare pe care producătorii le obţin datorită creşterii costului materiilor prime şi să redistribuim aceşti bani întreprinderilor şi familiilor care se află în mare dificultate”, a declarat premierul italian Mario Draghi, într-o conferinţă de presă. Ministrul italian al economiei şi finanţelor, Daniele Franco, a precizat că impozitul ar urma să fie de 10% din profiturile suplimentare realizate.
Inflația anuală în zona euro în luna februarie s-a situat în jurul valorii de 5,9%, în timp ce inflația „energetică” în UE a crescut la 28,7%. Cea mai mare îngrijorare este legată de faptul că prețurile ridicate ale energiei duc la o încetinire a creșterii economice. Citigroup estimează pentru zona euro o creștere a PIB-ului în 2022 de 2,2%, în scădere față de estimarea anterioară, de 3,3% .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *