◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Inima pereche, omul pereche. O poveste despre dragoste

Răscolesc puțin în sufletul dumneavoastră, la emoțiile și rădăcinile neamului, ca să vă reamintesc cât de frumoși suntem.

Nu întâmplător țăranul român, adică omul liber din noi, a ales ziua îndrăgostiților la Dragobete. În jurul acestei date, 24 februarie, începe în natură, împerecherea păsărilor  necălătoare, statornice.

Priviți cu atenție simbolul Dragobetelui din arta noastră populară și veți observa că cele două păsări afrontate cioc în cioc și piept la piept formează o inimă. Este imaginea subtilă a iubirii din care izvorăște viața.

Acesta este simbolul consacrat al îndrăgostiților, dat de pasărea măiastră din basmele noastre. Simbolul este prezent pe întreg arealul românesc. Îl întâlnim adesea crestat pe lingurile de lemn, în muzeele de etnografie din țară.

Care este conexiunea acestuia cu omul? Inima noastră, a tuturor, se află în partea stângă a pieptului. Când soțul cu soția sa, iubitul cu iubita sa stau față-n față, inima celuilalt se așază în dreapta. Astfel se formează inima pereche sau omul pereche și de aici expresia binecunoscută „omul și-a găsit perechea”.

Putem vorbi in acest context de o dimensiune cosmică a iubirii, prezentă la omul liber din noi prin simbolul avimorf al Dragobetelui, știut fiind faptul că atunci când omul  moare, sufletul său se întoarce la izvorul său, adică la Dumnezeu – esența iubirii. Această întoarcere este una pe verticală, în zbor și, simbolistic, pasărea redă cel mai bine întreg mesajul.

Auzim adesea expresia „îndrăgostiții mor, dragostea supraviețuiește”. Așa este. O să exemplificăm și noi aceasta prin povestea Batistei de mire din cultura tradițională românească. În zona Prahovei încă se mai joacă la unele nunți „Batista”, dar fără a i se cunoaște semnificația inițială. Redăm, în cele ce urmează, povestea originară.

În ziua nunții, mirele primea de la mireasă o batistă lucrată de ea, cu toate dorurile și emoțiile ei. Într -un context ceremonial aparte al nunții, mirele își așeza batistă la brâu – inelul corpului uman – și juca hora miresei sau jocul miresei. La sfârșitul nunții, batista de mire era așezată în lada de zestre până la sfârșitul vieții, nemaifiind folosită în alte împrejurări. Când primul dintre ei murea, batista era sfâșiată in două bucăți, simbolizând durerea sfâșietoare că „ai pierdut perechea”.  Interesant că batista nu era tăiată, ci sfâșiată, o rupere ca o durere sfâșietoare. O parte din această batistă era pusă în sicriul primului plecat din lumea aceasta, iar cealaltă se păstra pentru a fi pusă, la vremea sortită, în sicriul celuilalt, în speranța că în viața de dincolo se vor recunoaște prin unirea celor două bucăți de batistă.

Care este de fapt mesajul acestui uimitor obicei? Țăranul român știa că în viața de dincolo oamenii nu se mai însoară, nu se mai mărită. E vorba de altceva: atunci când ești tânăr și ești îndrăgostit, vrei ca dragostea ta să fie veșnică. Și dragostea este veșnică, dar depinde clar de noi, de fiecare în parte, cum o percepem. Din nefericire, putem ucide dragostea din noi înainte de a pleca din lume sau, din contră, vom pleca noi din lume, vom muri și tot ce va rămâne în urma noastră, ca o infimă prezență în buna rânduială a Universului, va fi doar dragostea noastră, iubirea noastră.

Să avem parte cu toții de o dragoste veșnică!

Emilia Savelovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *