◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Rețeaua globală de jurnaliști IPI cere garantarea siguranței tuturor jurnaliştilor care relatează din Ucraina

Rețeaua globală de editori și jurnaliști International Press Institute (IPI) își exprimă sprijinul ferm și solidaritatea cu membrii săi și colegii jurnaliști din Ucraina, în urma atacului Rusiei asupra țării vecine. „Cerem ca siguranța jurnaliștilor și dreptul de a acoperi evenimentele în mod independent și fără teama de represalii să fie protejate”, se arată într-un comunicat.

IPI monitorizează îndeaproape situația și va folosi toate canalele disponibile pentru a condamna orice atac asupra presei și a cere tragerea la răspundere a celor responsabili. Siguranța fizică imediată a jurnaliștilor ucraineni, precum și a tuturor jurnaliștilor internaționali care relatează din interiorul țării sunt motive de îngrijorare maximă, notează premiumtimesng.com..

IPI se declară „îngrozit” de invadarea Ucrainei de către Rusia și cere garantarea imediată a siguranței și a dreptului de a relata al tuturor jurnaliştilor care lucrează în ţară. „Cei care lucrează în zonele de conflict actuale și corespondenții militari din prima linie sunt preocuparea noastră imediată, deoarece se confruntă cu amenințări grave la adresa siguranței lor. Reamintim Rusiei că jurnaliştii nu sunt niciodată ţinte legitime şi că operaţiunile militare trebuie să urmărească limitarea pierderilor de vieţi omeneşti. Deoarece prima victimă a războiului este adesea adevărul, este vital ca fluxul liber de știri și informații independente să fie pe deplin respectat. În vremuri de criză ca aceasta, mass-media joacă un rol fundamental în furnizarea de informații oportune și corecte despre evoluțiile de pe teren. Vizarea organizațiilor de știri care acoperă conflictul sau orice încercări ale forțelor ruse de a elimina infrastructura cheie de telecomunicații sau de difuzare din Ucraina ar fi complet inacceptabilă”, arată organizația

Pe măsură ce evenimentele se desfășoară în următoarele ore și zile, IPI face apel la organismele internaționale, inclusiv Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și Consiliul Europei, să monitorizeze îndeaproape toate formele de atacuri asupra jurnaliștilor și restricțiile la adresa libertății presei și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili pentru acțiunile lor. „De asemenea, solicităm UE și statelor sale membre să ofere vize de urgență, statut de refugiat și sprijin umanitar oricăror jurnaliști forțați să fugă din Ucraina din cauza profesiei lor”, adaugă IPI.

Organizația anunță, de asemenea, o echipă de monitorizare care se va coordona cu sindicatele naționale pentru libertatea presei din Ucraina, pentru a se asigura că toate atacurile asupra presei și jurnaliştilor independenţi sunt înregistrate sistematic și vor primi răspuns adecvat. „Vom colabora, totodată, cu organizațiile partenere pentru libertatea presei din Europa, pentru a oferi sprijin și relocare de urgență oricăror jurnaliști ucraineni forțați să părăsească țara”, punctează IPI, care salută munca plină de curaj „a membrilor și jurnaliştilor noștri care relatează pe teren, în condiții extrem de provocatoare, inclusiv colegii noștri de la Kyiv Independent, care au lucrat neobosit pentru a acoperi evoluțiile, a oferi analize sobre și a se asigura că lumea știe ce se întâmplă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *