◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

UDMR, curtată de toate forțele politice prezente la congresul Uniunii de la Cluj-Napoca

Discursurile ținute la începutul Congresului UDMR de către invitații de la celelalte partide parlamentare au însemnat pentru Uniunea maghiară o reconfirmare a rolului important pe care îl are pe scena politică, in condițiile în care în acest moment asigură practic majoritatea necesară PSD-ALDE.

PNL a facut apel la UDMR sa se alature liberalilor pentru o Romanie europeana in care statul de drept sa fie respectat.

Reprezentanta liberalilor la Congresul Uniunii, prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, a rostit cateva cuvinte in maghiara si a spus ca PNL asteapta de la UDMR sprijin in Parlament pentru o finantare adecvata a autoritatilor locale, pentru absorbtia fondurilor europene necesare constructiei de autostrazi, spitale, scoli.

„UDMR a fost un partener de discutii si de guvernare pentru PNL chiar in momentele cele mai importante pentru Romania. (…) Vom reașeza Romania pe calea cea buna doar daca luptam impreuna pentru a mentine echilibrul puterilor, daca folosim toate parghiile pentru independenta si impartialitatea justitiei. Abuzurile si derapajele sa fie sanctionate de institutii independente nu controlate politic. (…) Asteptam sprijin in Parlament pentru o finantare adecvata a autoritatilor locale, absorbtia fondurilor europene pentru constructia de autostrazi, spitale, scoli, pentru adoptarea unor legi coerente in educatie, fiscalitate. (…) Va invit sa va alaturati demersurilor noastre in sprijinul unei Romanii europene, dezvoltate in care statul de drept sa fie respectat”, a spus Turcan, citata de Mediafax.

Aceasta a avertizat ca atunci cand un partid captureaza institutie dupa institutie, inclusiv drepturile minoritatilor nationale vor fi incalcate, inclusiv maghiarii din Romania vor avea de suferit.

Si presedintele USR, Dan Barna, i-a salutat in maghiara pe delegatii prezenti, dupa care a lansat un apel de colaborare catre UDMR.

Barna a cerut UDMR sa se alature demersului „Fara penali” in politica si Parlament, aratand ca si Uniunea este interesata ca justitia sa fie independenta si impartiala.

„Cred cu tarie ca vrem in mare masura aceleasi lucruri pe care le vreti si dumneavoastra, vrem o Romanie moderna, prospera, democrata, o Romanie care sa fie aceeasi pentru toti cetatenii ei, indiferent de etnie, religie sau rasa. Comunitatile minoritare reprezinta valoare si bogatie din punct de vedere cultural, lingvistic si identitar, social si economic. (..) Din pacate, insa, in momentul de fata, coruptia domina clișajele reale din societate, fie ele politice, economice sau sociale. USR are toleranta zero pentru coruptie. Nu mai putem continua asa. Ne dorim un stat in care toti sa fim egali in fata legii. Credem ca si comunitatea maghiara si implicit UDMR sunt interesate ca justitia sa fie independenta, functionala si impartiala. Speram si ne dorim ca in demersul nostru anticoruptie si de aparare a statului de drept sa ne fiti alaturi, fara penali in politica, fara penali in Parlament”, a spus Barna, citat de Mediafax.

La final, Dan Barna si-a exprimat speranta ca la Congresul UDMR sa se ia o decizie privind directia strategica pe care o va urma Uniunea, iar aceasta sa fie cea potrivita: „Chiar cred ca putem avea multe obiective comune care sa conduca la o colaborare politica mai intensa ca pana acum. Depinde doar de noi”.

_____________________________________________________________________________

Maimuțăreli ale politicienilor obedienți….sau cui datorăm faptul că 5% face legea în România

_____________________________________________________________________________

Si presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, care a fost citit de un consilier, axat pe critici aduse guvernarii PSD-ALDE si evidentierea responsabilitatii pe care o poarta UDMR pentru ca Romania sa nu devieze de la parcursul sau european.

„Este incontestabil rolul UDMR in democratizarea Romaniei, ca societate deschisa, care incurajeaza reprezentarea minoritatilor, inclusiv la cel mai inalt nivel politic. Dar tocmai aceasta mostenire obliga Uniunea la o responsabilitate cu atat mai mare in prezent. (…) Din pacate, astazi, statutul european al tarii noastre este periclitat de decizii ale coalitiei de guvernare PSD-ALDE, care afecteaza grav independenta justitiei si pun sub semnul intrebarii principiile statului de drept. O astfel de guvernare incompetenta si iresponsabila are consecinte nefaste pentru toti cetatenii, indiferent de etnie”, adauga seful statului.

Iohannis a mai spus ca si maghiarii din Romania isi doresc, ca toti cetatenii acestei tari, o guvernare responsabila, capabila sa aduca prosperitate, educatie de calitate, un sistem de sanatate functional, autostrazi, o administratie locala eficienta si transparenta, acces la justitie si incredere in independenta ei.

„Romania nu isi poate permite sa devieze de la parcursul sau si profit de aceasta ocazie pentru a invita Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania sa se alature efortului comun de a apara si a consolida democratia liberala din tara noastra. Sunt convins ca acesta este drumul care va aduce bunastare si un sentiment de siguranta comunitatii maghiare din Romania, asa cum va aduce bunastare si siguranta tuturor romanilor”, se arata in finalul mesajului transmis de Klaus Iohannis.

Din partea coalitiei de guvernare, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu,care si-a inceput discursul in limba maghiara, a sustinut ca prezenta sa la manifestare are rolul de a-i convinge pe maghiarii din Romania ca sunt cetateni cu drepturi depline ai tarii.

„Dragi prieteni si colegi, prezenta mea aici simbolizeaza faptul ca ii conving pe maghiarii din Romania ca sunt acasa in Romania si sunt cetateni cu drepturi depline. Dupa al doilea razboi mondial, francezii si germanii au intarit centrii de sustinere ai Europei. Romanii si maghiarii trebuie sa arate ca sunt cetateni ai Europei, ca gandesc la fel, ca reusesc impreuna sa realizeze reconcilierea dintre cele doua state dupa o lunga perioada de vicisitudini in anii comunismului”, a spus Tariceanu, citat de Mediafax.

Acesta a laudat UDMR si a spus ca este o formatiune cu o vechime de 30 de ani, atasata valorilor europene, al carei mod de lucru este dialogul, conversatia informata, schimbul de argumente si idei, asa cum a demonstrat si la dezbaterile privind bugetul.

La Cluj-Napoca are loc, vineri si sambata, Congresul UDMR, in cadrul caruia va fi ales noul presedinte al formațiunii, singurul candidat fiind Kelemen Hunor. La manifestare participă aproximativ 1.200 de delegati si invitati.

ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *