◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Bulgaria. Diferențele față de România
sunt clare…

Controlul medical preventiv

Orice persoană care are asigurare de sănătate din Bulgaria are dreptul la o examinare preventivă o dată pe an, gratuit (https://cursdeguvernare.ro/bulgaria-ofera-facilitati-fiscale-cetatenilor-care-efectueaza-controlul-medical-anual.html, postat pe 27 noiembrie 2023): ministerul are mari așteptări că proiectul va funcționa. Examinările preventive, deși gratuite, sunt extrem de nepopulare în rândul populației. Potrivit statisticilor oficiale pentru 2022, doar 2.345.764 de bulgari au folosit dreptul de examinare medicală preventivă, ceea ce reprezintă doar 41% din totalul persoanelor asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Până în septembrie 2023, doar 22% dintre cetăţenii asiguraţi au fost supuşi examinărilor obligatorii.

Medicii de familie spun că dezinteresul față de controale medicale generale reprezintă o „tendință îngrijorătoare”, deoarece prevenția poate ajuta la detectarea multor boli într-un stadiu incipient, făcând tratamentul mai accesibil și mai ieftin. Un studiu al agenției Trend vizând atitudinea bulgarilor față de examinările medicale anuale, efectuat înainte de septembrie, arată că 11%, sau aproximativ 600.000 de bulgari, nu au avut niciodată o examinare preventivă la medicul de familie. Alți 25% spun că nu au fost la un control anual, dar primesc tratament atunci când este necesar. Aceste controale preventive sunt mai nepopulare în rândul bărbaților și tinerilor, care au o sănătate generală bună și cred că nu au nevoie de ele, arată rezultatele Trend.

Cei care își vor face examenul preventiv anual vor primi înapoi contribuția la sănătate reținută în luna decembrie a fiecărui an. În schimb, celor care nu au făcut acest lucru vor fi amendați. Pedepsele pentru neprezentarea la o examinare preventivă sunt însă dificil de impus. Medicii generalişti de la o policlinică din Sofia au declarat că nu îşi pot imagina cum va funcţiona măsura: „Medicii nu dau amenzi nicăieri în lume. Suntem medici, nu contabili. Aceasta este munca inspectoratelor regionale de sănătate, dar acestea încă nu au un mecanism pentru a face acest lucru”, a comentat unul dintre medici.

Ideea amenzilor nu este nouă, este prevăzut în Legea Sănătăţii că oricine nu merge la examenul medical preventiv obligatoriu sau la imunizări este pedepsit cu amendă de la 25 la 50 de euro, iar în caz de neprezentare repetată – de la 50 la 100 de euro. Guvernul bulgar dezvoltă în prezent un proiect pentru un „calendar electronic”, cu ajutorul căruia bulgarii să fie informați în ce perioadă ar trebui să se prezinte la controlul medical anual.

 

Datoria publică

Datoria publică a Bulgariei în anul 2022 a fost de 37,850 miliarde leva, sau 22,6% din PIB, potrivit cifrelor finale publicate pe 23 octombrie 2023 de Institutul Naţional de Statistică din Bulgaria (https://www.stiripesurse.ro/datoria-publica-a-bulgariei-in-2022-a-fost-de-226prc-din-pib_3116963.html): cifrele preliminare, publicate la finele lunii aprilie 2023, arătau că datoria publică a Bulgariei a urcat la 37,848 miliarde leva, sau 22,9% din PIB.

Datele finale ale Institutului Naţional de Statistică din Bulgaria, mai arată că în 2022 sectorul instituţional a înregistrat un deficit bugetar de 4,859 miliarde leva, sau 2,9% din PIB. Deficitul Guvernului central a fost de 4,678 miliarde leva, sau 2,8% din PIB. Sectorul guvernului local a realizat un surplus bugetar de 442 milioane de leva, iar fondul din care este finanţat sistemul asigurărilor sociale a înregistrat un deficit de 623 milioane de leva.

 

Refuzul condițiilor austriece

Pe 10 decembrie 2023, președintele Rumen Radev a declarat într-un comentariu făcut la Niș (Serbia), că ”în acest moment, condițiile pe care le pune ministrul de Interne al Austriei sunt inacceptabile pentru Bulgaria. Ceea ce spune ministrul de Interne al Austriei este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți. Este esențial pentru noi ca granițele terestre să fie deschise. Condițiile pe care le pune ministrul sunt inacceptabile pentru Bulgaria”.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus că executivul de la Viena este gata să accepte intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca aceste țări să accepte migranți din Siria și Afganistan (https://cursdeguvernare.ro/presedintele-bulgar-considera-inacceptabile-conditiile-admiterea-in-air-schengen.html). Ministerul austriac de Interne a transmis condițiile pentru a accepta România și Bulgaria în Schengen doar pentru transportul pe cale aeriană. Ridicarea controalelor la fontierele terestre este subiectul unor discuții separate.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *