◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Virusul din China face numeroase victime. Un coronavirus greu de controlat

Virusul din China face numeroase victime. Comunitatea ştiinţifică internațională a luat măsuri drastice pentru a ţine sub control virusul care s-a declanșat în Wuhan, China. La sfârșitul lunii decembrie, într-o piața din Wuhan a fost depistat un virus ucigaș. Sursa acestui virus ar fi liliecii și șerpii. Această informație a fost publicată în 22 ianuarie 2020, în Journal of Medical Virology.

Ce este virusul din China

În fapt, este vorba despre un coronavirus, foarte asemănător cu SARS, sindromul respiratoriu sever care în perioada 2002-2003, a făcut sute de victime.

Virusul s-a declanșat într-o piața din Wuhan, unde se comercializau şerpi veninoşi, a căror carne este considerată de chinezi o delicatesă. Virusul s-a dezvoltat pe lilieci, iar ulterior, s-a transmis la șerpii care s-au hrănit cu lilieci.

După Gripa Spaniolă…

În perioada 1918-1919, epidemia, cunoscută sub denumirea de gripă spaniolă, s-a extins cu o viteză colosală în întreaga lume. În 18 luni, o treime din populația mondială era infectată. Potrivit estimărilor, au murit între 50 și 100 de milioane de persoane. Virusul a făcut mai multe victime decât războiul.

De-a lungul istoriei, omenirea a cunoscut mari epidemii care au fost devastatoare. Vă prezentăm câteva dintre acestea. În anul 1997, Johan Hultin s-a deplasat în Alaska, unde a descoperit cadavrul unei femei moarte acum 80 de ani. Cadavrul era bine conservat, datorită stratului gros de gheață și a temperaturilor scăzute. El a extras eşantioane din plămâni, cu scopul de a analiza secvenţe genetice care a ucis 90% din populația unei localităţi populate de intuiție.

În 4 martie 1918, un soldat care se afla la bază militară Fort Riley, Kansas, s-a prezentat la infirmerie, prezentând stări de febră. Numai în câteva ore, au fost depistate câteva sute de cazuri care afectaseră alți soldaţi.

În aprilie 1918, primii soldaţi americani ajung în Europa și o dată cu ei și virusul ucigaș. Contrar celorlalte tipuri de gripă, gripa spaniola a făcut victime nu numai în rândul copiilor sau bătrânilor, ci a ucis persoane tinere care aveau o stare de sănătate foarte bună.
Epidemiologii susțin că originea virusului este rezultatul unei mutaţii genetice produse în China. În septembrie 1918, epidemia a atins apogeul său. Numai într-o lună, au murit 200000 de americani.

În septembrie 2019, într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătății se trăgea un semnal de alarmă. În cazul unei epidemii, pot muri peste 80 milioane de persoane. O pandemie asemănătoare cu cea din 1918 se poate declanşa în orice moment, se spune în acel raport.
În ultimii 100 de ani, omenirea a trebuit să facă faţă unor epidemii precum SARS, Zika, Ebola. Pentru a realiza un vaccin este nevoie de o perioadă de câteva luni, iar costurile depășesc 200 de milioane de dolari.

Cum se răspândește virusul?

Cea mai importantă întrebare din jurul focarului este determinarea modului în care se răspândește virusul. Autoritățile chineze au confirmat că unele cazuri au fost cauzate de transmiterea de la om la om, dar încă nu este clar dacă acest lucru se poate întâmpla în toate cazurile.

„Ceea ce este esențial să înțelegem este dacă acesta are loc într-un ritm și cu un nivel de eficiență care ar susține o epidemie umană”, spune Neil Ferguson, un epidemiolog matematic la Imperial College London. Monitorizarea vitezei la care apar noi cazuri și când au început simptomele pentru fiecare caz, ar trebui să le spună oamenilor de știință cât de ușor poate trece virusul de la om la om.

Cât de mortal este virusul din China?

Riscurile mari de pneumonie în rândul primelor persoane infectate demonstrează că virusul Wuhan este deosebit de periculos. Cu cel puțin 17 decese în peste 500 de cazuri, virusul nu pare să fie la fel de mortal ca SARS – care a ucis aproximativ 11% din persoanele infectate. Dar „E prea devreme pentru a ne îngrijora în ceea ce privește gravitatea”, spune Ferguson.

De unde a venit virusul?

Autoritățile lucrează la teoria potrivit căreia virusul își are originea într-un animal și apoi s-a răspândit la oameni. Identificarea sursei animale a virusului ar putea ajuta la controlul focarului actual și la măsurarea amenințării acestuia – și ar putea preveni eventualele epidemii, spun cercetătorii. Secvențiere genetică sugerează că virusul Wuhan este legat de coronavirusuri care circulă în lilieci , inclusiv SARS și rudele sale apropiate.

Ce putem învăța din secvența genetică a virusului?

Secvențializarea genetică a coronavirusului Wuhan oferă indicii despre originile și răspândirea sa. Laboratoarele din China și Thailanda au secvențiat genomii a cel puțin 19 tulpini găsite la persoanele infectate și le-au făcut publice. Acest lucru este „destul de remarcabil, având în vedere că suntem la două săptămâni după ce s-a început munca”, spune Trevor Bedford, genetician în evoluție la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, Washington, care analizează secvențele  „Oamenii sunt extrem de rapizi și excelenți în ceea ce privește schimbul de date”, adaugă Bedford.

Virusul din China

Bedford spune că cel mai izbitor este faptul că secvențe sunt cât de asemănătoare unele cu altele. „Există o foarte mică diversitate. M-am așteptat să văd mai multe secvențe diferite. ”Lipsa diversității genetice sugerează că strămoșul comun al diferitelor tulpini a apărut în noiembrie sau decembrie și s-a răspândit rapid și nu a suferit multe mutații.

Se poate dezvolta un medicament pentru a trata coronavirusul?

Nu s-a dovedit că medicamentele sunt eficiente în tratarea SARS sau a altor infecții cu coronavirus la om și nu a fost autorizat niciun vaccin care vizează prevenirea acestor infecții.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *