◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Un succes al lumii justiției, al conștiinței civice și al presei libere

Cu o lună în urmă, senatorul Robert Cazanciuc îşi declara intenţia de a demara procedurile necesare pentru a avea o lege să prevadă că toţi conducătorii auto care au provocat accidente mortale fiind în stare de ebrietate, drogaţi sau fără permis de conducere să fie trimişi acolo unde le este locul. Adică la puşcărie. Lege absolut necesară prin însuşi faptul că, în anul 2021, România a ocupat, pentru a treia oară consecutiv, locul I în Europa în funcţie de numărul morţilor în accidentele de circulaţie. De fapt, era vorba despre reluarea, de reînvierea unui demers al domniei sale din anul precedent, pe care camera legislativă cu rol decisiv l-a respins motivând că „vine în contradicţie cu filosofia actuală a Codului Penal’’. „Filosofie care ucide’’, a taxat categoric sanatoriul Robert Cazanciuc acest alibi care nu are nimic comun cu spiritul dreptăţii şi cu onestitatea profesioniştilor lumii justiţiei. În consecinţă, domnia sa a decis să reia într-o noua formă Legea respectivă. Decizie pe care a făcut-o publică comunicată în Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere şi care a devenit fapt împlinit câteva zile mai târziu, când a fost depusă Legea Anastasia, după numele micuţei Anastasia puiul de om de patru anişori ucis de un şofer mizerabil chiar pe 1 iunie, Ziua Copilului. „Numele Anastasiei – îşi explica senatorul Robert Cazanciuc titlul dat legii – provine de la cuvântul grecesc anastas care înseamnă renaştere (sau înviere).Pentru că morţii de pe şosele nu vor învia, această iniţiativă trebuie să renască pentru a-i proteja pe cei dragi’’.  

Fapt semnificativ, reluarea acestui demers a fost primită cu deosebită încredere şi speranţă, bucurând-se de un larg sprijin din partea mass-media şi, în mod deosebit, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Sprijin căruia, ca membru al organizaţiei noastre profesionale şi de creaţie, am considerat că trebuie să mă alătur, publicând trei articole pe acest subiect în ,,Jurnalul’’. Cel de-al treilea articol a apărut tot aici, ieri,  şi a fost scris sub impactul dramatic al şocului produs de moartea puiului de om de 11 ani, ucis de o bestie de 19 ani care conducea maşina fiind în stare de ebrietate şi fără permis de conducere. Împreună cu adolescentul de 11 ani fiind grav răniţi, pe aceeaşi trecere de pietoni din Petroşani, mai mulţi colegi ai săi, cu vârste între 11 şi 14 ani. După care nemernicul a fugit de la locul faptei, fiind, însă, prins la scurtă vreme, într-o localitate vecină. Nenorocite, iresponsabile fapte, care, şi ele, se înscriu în categoria celor a căror severă sancţionare o prevede proiectului de lege despre care discutăm şi care îşi urmează cursul legislativ. 

Pe drept cuvânt, în aceste împrejurări, s-a pus întrebarea: câte vieţi nevinovate vor mai fi curmate de asemenea bestii la volan până când Legea Anastasia va fi adoptată, promulgată şi să îşi poată produce efectele? Întrebare pe care sunt convins că şi-a pus-o şi iniţiatorul legii, senatorul Robert Cazanciuc, care, ieri după-amiază, a făcut public faptul că a fost aprobată procedura de urgenţă pentru proiectul Legii Anastasia, care urmează să fie dezbătută în prima şedinţă plenară a Senatului, care se va ţine după Sărbătorile de iarnă. O veste care vine acum, în preajma Crăciunului, şi care confirmă, şi o dată mai mut, că adevărul, forţa şi valoarea legii în statul de drept rezultă din convergenţa demersurilor profesioniştilor lumii justiţiei cu aşteptările şi cu sugestiile societăţii civile, dialog sincer şi constructiv al cărui promotor şi catalizator este şi rămâne mass-media.

Şerban CIONOFF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *