◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Întâmpinarea Crăciunului, între tradiție și inovație

Și în acest an, creștinii întâmpină Sărbătoarea Nașterii Domnului prin curățenie fizică și trăire spirituală. Pe lângă îngrijirea locuințelor, împodobite cu vâsc, crăciunițe, coronițe, brad frumos ornat cu beculețe și beteală; post, arhicunoscutele preparate culinare, târguri, colinde, mielul aducător de noroc în Noul An, atât pe plan internațional, național cât și local, au apărut tot felul de inovații, care de care mai uimitoare și mai atractivă. Unele dintre ele se referă la împodobirea bradului.

Astfel, în orașul Ploiești, pe lângă tradiționalul brad care ne aduce viața în casă, prin uciderea propriei vieți, de fapt, au fost create și un brad culinar și unul artistic.

Primul a fost realizat în Piața Cocoș de un grup de comercianți. Își înalță semeț și apetisant deasupra standurilor trupul înalt, de forma unei piramide, de aproximativ 1,5 metri înălțime.

Este alcătuit din broccoli, ornat cu ardei iuți, gogoșari, conopidă, mere, ridichi de lună.

În holul Filarmonicii Ploiești a fost expus un brad de trei metri înălțime, confecționat  din partituri, din inițiativa unuia dintre angajații Filarmonicii.

Nu a lipsit nici bradul natural, de data aceasta, nu tăiat, ci strămutat doar din mediul său de viață, prezentat și împodobit în cadrul Festivalului Împodobirii Bradului desfășurat pe data de 19 decembrie 2022, pe esplanada Consiliului Județean Prahova, din inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Prahova, cu ocazia împlinirii a 54 de ani de existență, având ca parteneri Consiliul Județean Prahova și Direcția Județeană Silvică Prahova.

A fost o manifestare de amploare la care au participat 100 de instituții școlare din învățământul preuniversitar prahovean cărora Direcția Silvică Prahova le-a dăruit 100 de brăduți cu vârsta între 6 și 12 ani, asemănătoare cu cea a elevilor participanți.

Au fost rostite alocuțiuni de către inspectorii școlari: Ilona Rizea, Magdalena Georgescu, directorul Direcției Silvice Prahova, președintele Consiliului Județean al Elevilor, Moș Crăciun.

Au fost evidențiate relația de interdependență dintre Inspectoratul Școlar Județean Prahova și școli,  stabilite asemănări între copii și brazii ce urmau să fie împodobiți, s-au făcut urări. S-au adus mulțumiri tuturor instituțiilor care au contribuit la buna desfășurare a activității: Centrul Județean de Cultură Prahova, Oltina Impex Prod SRL, Agenția de Turism „Gerada Tour”, Livada „David” Breaza, Fundația Comunitară Ploiești, Asociația „Un strop de fericire”,  Editura Lumea Cărților,  Asociația Perfekt Info,  Casa de Cultură „IL Caragiale” Ploiești.

Brazii cultivați în ghivece au fost expuși pe esplanada Consiliului Județean Prahova.

Fiecare brad a purtat un număr, fiecare școală a extras un bilet pe care s-a aflat numărul bradului pe care urma să îl împodobească. Brazii au fost împodobiți de către elevi și profesori cu ornamente confecționate chiar de ei, din produse naturale.

Școlilor cu cei mai reușiți brazi li s-au oferit cărți, participanții au fost serviți cu ceai cald și sucuri. Brazii ornați au fost dăruiți școlilor pentru a îi planta în propria curte.

Inovații s-au manifestat și la nivelul ornamentelor confecționate în florării.

Surprizele pentru copii au ieșit și ele din domeniul tradițiilor. Si ei și părinții lor au avut ocazia de a se fotografia în atelierele magice, organizate de Primăria Ploiești, în perioada  12-16 decembrie și de a se întâlni cu Moș Craciun, de a asculta colinde și a primi daruri în timpul călătoriilor cu tramvaiul, special împodobit, care circulă gratis, pe liniile 101 și 102, numai pentru ei, în perioada 6-27 decembrie.

Unele pregătiri pentru brad au avut și un scop umanitar. Astfel, pe data de 22 decembrie, în Parcul „Nichita Stănescu” din Ploiești a fost organizat Evenimentul Foto, în cadrul căruia copiii s-au fotografiat împreună cu o scrisoare către Moș Crăciun, în schimbul sumei de 5 lei.

Banii adunați au fost donați pentru tratarea unei fetițe care suferă de o boală foarte grea.

Gastronomia a cunoscut și ea forme de manifestare noi, rezultat al colaborării dintre români și ucrainienii refugiați în Ploiești, care au organizat un târg în care au comercializat produse culinare specifice țării lor și obiecte hand made.

Apreciem și dăruirea cu care elevi de la Școlile Gimnaziale Berceni, Tăriceni, Liceul Energetic „Elie Radu” Ploiești și membrii Ansamblului „Mugurii Prahovei” al Zonta Club au interpretat colinde în cadrul Proiectului Cultural Național „Elemente de etnografie și folclor în spațiul european”, inițiat și organizat de Filiala Prahova a UZPR.

 

Elena Trifan / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *