◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Europenizare. Întâlnire pe tema economiei hidrogenului

Prima întâlnire de dialog pe tema hidrogenului din UE s-a desfășurat pe 17 octombrie 2023, la Bruxelles, la inițiativa Comisiei Europene (CE), cu scopul de a asigura neutralitatea climatică până în 2050 (Europa are șanse să devină lider în hidrogen: poate alimenta industriile grele, poate fi folosit pentru a conduce camioane, nave, și poate fi folosit în aviație (stiripesurse.ro): la întâlnire au participat președinta CE, Ursula von der Leyen, comisarul Maros Šefković, antreprenori și reprezentanți ai organizațiilor care se ocupă cu tehnologia hidrogenului, între care Giorgos Hatzimarkakis de la Hydrogen Europe și Vassilis Grigoriou, CEO al Advent Technologies. „Hidrogenul poate juca un rol central în tranziția către neutralitatea climatic, poate alimenta industriile grele, poate fi folosit pentru a conduce camioane și nave și poate fi folosit în aviație, toate cu emisii aproape zero. Hidrogenul pur arată că ne putem concilia economia cu sănătatea planetei noastre și acesta este motivul pentru care punem hidrogenul în centrul Acordului Ecologic European”, a spus președintele Comisiei în discursul său de la începutul dialogului. Este necesară crearea unui cadru de reglementare pentru hidrogen, cum ar fi cât de mult hidrogen pur ar trebui produs și ce ar trebui să fie importat și consumat în statele membre până în 2030. Cadrul legal privind economia hidrogenului în țările member UE este aproape complet, iar licențierea pentru sursele și rețelele de energie regenerabilă a fost accelerată. „Vom avea în curând un set complet de reguli clare care să sprijine piața noastră emergentă de hydrogen: suntem singurul continent unde se întâmplă acest lucru”, a spus, printre altele, președinta CE.

Ursula von der Leyen a vorbit și despre investițiile prin NextGenerationEU și RepowerEU în industria hidrogenului, anunțând că deja Comisia a aprobat ajutoare de stat în valoare de 17 miliarde euro pentru 80 de proiecte legate de hidrogen în UE: „Vom avea deja primele licitații ale Băncii de Hidrogen europene în noiembrie 2023, care vor fi sprijinite cu 800 de milioane de euro prin finanțare europeană: acest sistem de licitație va recompensa cele mai inovatoare și competitive companii, care pot produce hidrogen la cel mai mic cost, acoperind astfel golul dintre costul de producție și prețul pe care piața este dispusă să-l plătească în prezent. Și aceasta va crea un cerc virtuos, în care piața hidrogenului crește și prețurile de consum scad. Hidrogenul pur poate devein element de producție current, ceea ce va crea noi locuri de muncă, noi economii de scară și noi oportunități de afaceri”.

Adresându-se participanților la dialog, președinta CE a spus că economia hidrogenului în Europa „începe acum și răspunsul din partea sectorului privat este copleșitor. Europa atrage acum mai multe investiții în hidrogen curat decât SUA și China la un loc: 38 de fabrici de oțel pur sunt în funcțiune sau planificate, toate cu hidrogen. Când am început Pactul Verde European, nu aveam niciuna; primele autobuze și trenuri pe hidrogen circulă în orașele și regiunile noastre; porturile europene construiesc infrastructură și coridoare cu hydrogen – economia hidrogenului abia începe și există încă multe obstacole în calea noastră”.

Potrivit doamnei von der Leyen, există o capacitate de electroliză a hidrogenului în curs de dezvoltare, de 67 GW, cu mult peste obiectivul ambițios al Acordului Verde European de 40 GW până în 2030. „Trebuie să discutăm despre noile idei care există și cât de fezabile sunt. De exemplu, am sugerat în discursul meu despre starea Uniunii să replicăm cu hidrogen pur, ceea ce facem în prezent cu gazul. Am putea agrega cererea, pe bază voluntară, cu scopul de a crește cererea, de a o face mai vizibilă și de a o potrivi cu producția viitoare de hidrogen. Astăzi am auzit părerile dumneavoastră. Dar vrem să auzim și sugestiile dvs, despre riscurile și nevoile cu care se confruntă industria hidrogenului în Europa, despre obstacolele cu care vă confruntați, despre cum să îmbunătățim accesul la finanțare și să mobilizăm investițiile private”.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *