◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Pașapoartele digitale ale produselor, instrument european de control al provenienței materiilor prime

Pașapoartele digitale pentru produse devin un instrument central prin care UE urmărește componentele și originea materiilor prime utilizate în toate tipurile de bunuri de larg consum. În prezent, Uniunea își revizuiește regulile economiei circulare, cu intenția de a transforma produsele verzi în normă pe piața unică a blocului comunitar.

O parte centrală a acestei agende se bazează pe introducerea așa-numitelor „pașapoarte pentru produse digitale”, care vor urmări originea tuturor materialelor și componentelor utilizate în procesul de fabricație a bunurilor de larg consum.

Adoptarea pașapoartelor digitale pentru produse a fost subliniată în Regulamentul UE privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (ESPR), un set de reguli care urmărește să facă din produsele durabile „norma” pe piața unică a UE.

ESPR extinde normele UE de proiectare ecologică existente, care se aplică în prezent aparatelor electrice, la o gamă mai largă de produse, inclusiv textile și mobilier.

Regulile vor face producătorii responsabili pentru furnizarea de produse mai circulare – fie prin furnizarea de produse ca servicii, fie prin asigurarea disponibilității pieselor de schimb pentru a le repara. „Pașapoartele pentru produse digitale sunt instrumente care pot permite partajarea mai eficientă a informațiilor de-a lungul lanțurilor valorice. Produsele ar avea un număr de identificare, similar cu pașapoartele, și ar trebui să poată fi citite de mașină, fie prin coduri QR, fie prin coduri de bare”, a declarat Stefan Sipka, analist de politici la European Policy Center (EPC), un think-tank cu sediul la Bruxelles.

Pașapoartele vor include, de asemenea, informații despre ambalajul produsului în cauză, a declarat recent un oficial al Comisiei Europene pentru EURACTIV, deoarece Bruxelles-ul încearcă să actualizeze legislația privind deșeurile de ambalaje pe 30 noiembrie.

Pașapoartele pentru produse digitale pot oferi oportunități bune pentru afaceri, spune Sipka. Aceste instrumente pot fi folosite „pentru a construi relații mai strânse cu consumatorii”, a spus el, deoarece trasabilitatea tuturor informațiilor de mediu ale unui produs ar trebui să contribuie la crearea încrederii între producător și consumatori.

Capitalele UE, întreprinderile și grupurile societății civile deopotrivă au avut reacții pozitive cu privire la introducerea pașapoartelor digitale pentru multe produse introduse pe piața unică a blocului comunitar.

Pașaportul pentru produse digitale al UE se va inspira din Regulamentul privind bateriile al UE, care va obliga toate bateriile reîncărcabile pentru vehicule industriale și electrice cu o capacitate de stocare de peste 2 kWh să aibă propriile pașapoarte începând cu 2026. Cerințele și informațiile exacte pe care trebuie să le conțină pașapoartele bateriei vor fi stabilite în reguli tehnice separate de implementare – numite „act delegat” – care urmează să fie stabilite până la sfârșitul anului 2024. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *