◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Maja Sever, președintele Federației Europene a Jurnaliştilor: „Jurnaliștii greci se confruntă cu detenţie, supraveghere, hărţuire”

EURACTIV.gr a realizat un interviu exclusiv cu Maja Sever, președintele Federației Europene a Jurnaliştilor (EFJ), care susține că „lipsa de încredere și spionarea jurnaliștilor fac ca mediul presei din Grecia să fie tulburător”: „Faptele rămân clare – uciderea reporterului Giorgos Karaivaz a atras atenția internațională asupra unor probleme semnificative legate de siguranța jurnaliștilor din Grecia. Organizațiile mass-media au avertizat în mod repetat că progresul anchetei este lent și lipsit de transparență”.

Karaivaz, un reporter de investigație și un proeminent jurnalist, a fost împușcat de doi bărbați înarmați în fața casei sale din Atena, la 9 aprilie 2021. La acea vreme, Karaivaz investiga războiul mafiot care a avut loc în Atena. Până în prezent, nu s-a reușit aducerea n fața justiției a ucigașilor sau a persoanei din spatele asasinatului. „Jurnaliştii se confruntă, de asemenea, cu probleme în relatarea despre politica de migraţie, încălcări ale drepturilor omului în cazul emigranţilor. A devenit din ce în ce mai dificil pentru jurnalişti să lucreze, deoarece se confruntă cu obstacole, inclusiv detenţie, restricţionarea accesului, supraveghere şi hărţuire. Jurnaliştii se confruntă cu agresiunea şi hărţuirea din partea poliţiei şi a protestatarilor și nu există voinţa politică de a le menține siguranţa atunci când relatează de la proteste”, a spus Sever.

În ceea ce privește utilizarea programelor spion în Grecia, Sever a menționat „evenimentele actuale de spionaj și Pegasus, care sunt într-adevăr de necrezut. Este cu adevărat o provocare pentru jurnaliști să lucreze într-o atmosferă atât de dificilă, în timp ce, în același timp, situația generală în mass-media devine din ce în ce mai grea”.

Programele spion și SLAPP (procesele prin care se încearcă să fie intimidați) nu sunt singurele probleme cu care se confruntă jurnaliștii greci. „Situația lor economică este atât de dificilă, încât sunt nevoiți să aibă mai multe locuri de muncă. Mulți dintre ei și-au pierdut joburile și consideră că este dificil să găsească timp pentru a lupta pentru libertatea jurnalismului. Toți aceștia sunt jurnaliști talentați și muncitori care, pe lângă lupta pentru supraviețuire, se confruntă cu ostilitate evidentă din partea politicienilor, posibil spionaj și atacuri. EFJ va oferi tot sprijinul colegilor greci”, detaliază Sever.

EFJ va oferi tot sprijinul colegilor greci”, a adăugat Sever. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *