◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Exemplar al Constituției americane, vândut pentru o sumă „record mondial”

Un rar exemplar original al Constituției americane din 1787 a fost vândut la o licitație din New York pentru 43 de milioane de dolari, iar grupul care a strâns criptomonede în valoare 40 de milioane de dolari a pierdut competiția pentru achiziționarea istoricului document, relatează AFP.
Sotheby’s, care a organizat această vânzare fără precedent, a declarat că suma reprezintă un „record mondial pentru un document istoric oferit la licitație”. Sotheby’s a precizat că au mai rămas doar „13 exemplare cunoscute” din prima imprimare a Constituției Statelor Unite, semnată la 17 septembrie 1787, la Philadelphia, față de cele 500 care au fost probabil tipărite la acea vreme.
Exemplarul original vândut – unul dintre cele doar două care mai sunt deținute de o persoană privată, colecționara americană Dorothy Tapper Goldman – fusese estimat la o sumă cuprinsă între 15 și 20 de milioane de dolari.
Textul, semnat de Părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii, printre care George Washington, Benjamin Franklin și James Madison, făcea parte dintr-o colecție privată de documente constituționale americane din perioada revoluționară 1776-1789.
Selby Kiffer, istoric și expert în manuscrise și cărți vechi la Sotheby’s, a salutat într-un comunicat „ocazia monumentală și istorică a vânzării acestei tipărituri excepțional de rare”, care a ieșit probabil din tiparniță în seara zilei de 16 septembrie 1787.
Acest celebru text constituțional, care începe cu celebra formulă „Noi, poporul Statelor Unite, pentru a forma o uniune mai perfectă, (…) promulgăm și stabilim această Constituție pentru Statele Unite ale Americii”, a fost apoi ratificat de statele federate între decembrie 1787 (începând cu Delaware) și mai 1790 (Rhode Island).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *