Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai de succes muzicieni ai epocii sale. Un geniu al muzicii, apreciat atât în timpul vieții sale, cât și în zilele noastre, Mozart a făcut parte din elita societății austriece. Era plătit regește, motiv pentru care a dus o viață extravagantă și opulentă.
Mozart, muzician liber profesionist
Din fragedă copilărie, Mozart și-a demonstrat măiestria atunci când a venit vorba despre muzică. Acest talent i-a adus și primele concerte, pe care le-a susținut încă de la o vârstă fragedă. Până la adolescență era iubit, idolatrizat și apreciat încât avea o poziție socială ca cea a Arhiepiscopul Salzburgului.
Spre deosebire de mulți dintre contemporanii săi, Mozart s-a dovedit inapt de a avea un loc de muncă stabil. Cu toate acestea, muzicianul oferea lecții de muzică copiilor bogaților și ori de câte ori avea ocazia, susținea concerte. De exemplu, în 1784, în numai șase săptămâni a susținut 22 de concerte. Nu întotdeauna era plătit în numerar, dar accepta și bijuterii sau lucruri de valoare.
A călătorit frecvent, sporindu-și în acest fel reputația. Era cunoscut în întreaga Austrie, dar și peste hotarele ei, precum un muzician de succes.
Cât câștiga Mozart?
Dar ascensiunile vieții ca călător muzical au dat rezultate, potrivit unei expoziții din 2006 care a marcat 250 de ani de la nașterea sa.
Înregistrările arată că până în anii 1780, Mozart câștiga 10.000 de florini pe an, iar într-o scrisoare, adresată tatălui său, Mozart afirma că a fost plătit 1.000 de florini pentru doar un concert (probabil unul memorabil memorabil).
Într-o perioadă în care muncitorii câștigau 25 de florini anual, iar mulți din clasa superioară doar 500 de florini, salariul lui Mozart l-a plasat eșalonul superior al bogaților din Viena.
El și soția sa au avut un stil de viață extravagant
În august 1782, în ciuda protestelor tatălui său, Mozart s-a căsătorit cu Constanze Weber, a cărei soră mai mare a curtat-o fără succes. Weber provenea dintr-o familie muzicală, iar ea și surorile ei își creaseră un nume ca cântăreți. Cuplul a fost devotat unul celuilalt și au avut șase copii, deși doar doi au supraviețuit la început.
Familia Mozart avea un apartament mare, încăpător, într-o zonă cochetă din Viena, situat chiar în spatele Catedralei Sf. Ștefan. În ciuda ascensiunilor și coborâșurilor financiare, cei doi au fost hotărâți să mențină un nivel ridicat de viață, pentru că Mozart frecventa cercurile aristocratice. Și-au trimis fiul la o școală privată scumpă și s-au distrat generos. Dar cuplul a cheltuit frecvent mult peste veniturile lor, iar datoriile către comercianți și creditori s-au acumulat.
Familia a fost forțată să se mute de mai multe ori, iar unii istorici cred că Mozart arisipit sume mari de bani la masa de jocuri de noroc. Mai nou, se crede că schimbările de temperament ale lui Mozart (precum și schimbările de dispoziție) au fost simptome ale unei boli mentale nediagnosticate, posibil depresie maniacală sau tulburare bipolară.
Probleme financiare
În jurul anului 1788, soția sa a avut o serie de probleme medicale care s-au dovedit aproape fatale. Recuperarea ei a fost una extrem de costisitoare. Mozart s-a angajat într-o serie de turnee pentru a strânge fonduri, dar acestea s-au încheiat într-un eșec financiar.
Schimbările de gust muzical ale oamenilor, precum și implicarea Austriei într-o serie de războaie, l-au adus e Mozart în pragul falimentului. Comisioanele sale scăzuseră considerabil și se afla în punctul în care nu mai câștiga foarte mulți bani.
Rezultatul a fost o perioadă întunecată de depresie, pe care Mozart a menționat-o foarte des în scrisorile către prietenii săi. În ciuda acestor probleme financiare, familia Mozart nu s-a aflat niciodată în ipostaza de a nu mai avea ce să pună pe masă, doar că stilul de viață se schimbase. Viața extravagantă și opulentă devenise acum una obișnuită, dar fără prea multe lipsuri materiale.
Sfârșitul lui Mozart și drama soției
Constanze a jucat un rol important în revenirea financiară a familiei. Imediat după ce s-a recuperat, soția lui Mozart a luat niște hotorâri cheie. Au vândut apartamentul din centrul orașului și s-au mutat în suburbie, deși au continuat să cheltuiască foarte mult. De asemenea, Constanze a făcut ordine în afacerile haotice ale soțului său.
Mozart a produs o serie de lucrări remarcabile în ultimii săi ani, inclusiv opera „Die Zauberflöte” (Flautul magic), care a avut premiera cu doar câteva luni înainte de moartea sa și a avut un succes remarcabil.
Dar sănătatea lui Mozart a început să se șubrezească în toamna anului 1791. A murit la doar 35 de ani, în luna decembrie a aceluiași an. Moartea sa a fost cauzată probabil de insuficiență renală și de reapariția febrei reumatice cu care s-a luptat și de-a lungul vieții.
Obiceiurile austriece ale vremii i-au împiedicat pe membri familiei să aibă o înmormântare privată. Mozart a fost pus să se odihnească într-un mormânt comun, dar cu cadavrele unor oameni de rang înalt și nu săraci. Câțiva ani mai târziu, oasele sale au fost dezgropate și reînmormântate. Și în ziua de astăzi rămâne un mister locul în care se odihnește Mozart.
Constanze, la doar 29 de ani, a rămas văduvă cu doi copii. După ce și-a achitat ultima datorie, s-a trezit săracă. Încă o dată, spiritul său antreprenorial a dat roade. A organizat mai multe concerte memoriale ale soțului său, a organizat lucrările sale și a publicat o biografie despre Mozart(scrisă de cel de-al doilea său soț). De asemenea, Constanze a primit și o pensie din partea casei regale.
Aceste eforturi nu numai că i-au asigurat siguranța financiară pentru tot restul vieții, dar au ajutat și la asigurarea moștenirii lui Mozart ca unul dintre cei mai mari compozitori din istorie.
O moarte controversată!
Mozart a murit scriind Recviemul. Cum a putut să moară la vârsta de 35 de ani? Sunt întrebări la care nu s-au dat răspunsuri. În anul 2010, cercetătorul Karhausen a publicat un articol în care arăta că s-au pus peste 140 de diagnosticuri, cu privire la moartea lui Mozart.
Care este adevărul? Gripă, streptococ, obezitate, sifilis, sau otrava pe care i-a administrat-o Salieri, gelos pe succesul său. Mormântul lui Mozart nu a fost descoperit niciodată. Nu se știe unde a fost îngropat și de ce, totul a fost atât de misterios?
Continuarea pe efemeride.ro