◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cine a inventat umbrela? Istoria fabuloasă a umbrelei

Cine a inventat umbrela? Chiar dacă la prima vedere pare o invenție modernă, umbrela a fost folosită în urmă cu peste 4000 de ani în Egipt, Asiria, Grecia sau China. Trebuie să remarcăm faptul că inițial umbrela a fost folosită de elita societăților antice pentru a se apăra de soare.

Chinezii au fost primii care și-au cerat umbrelele de hârtie pentru a se proteja și de ploaie.

Originea cuvântului umbrela

Cuvântul umbrelă se trage din latinescul „umbra”, care după cum se înțelege semnifică un obiect care face sau ține umbra.

Începând cu secolul al XVI-lea, umbrela a devenit populară în lumea și în lumea occidentală, mai ales în climatul ploios din nordul Europei. La început, a fost considerat doar un accesoriu adecvat femeilor. Apoi călătorul și scriitorul Jonas Hanway (1712-1786) purta și folosea o umbrelă pe străzile din Anglia. El a popularizat utilizarea umbrelor printre bărbați. Gentlemanul englez se referea adesea la umbrelele ca la un „Hanway”.

Cine a inventat umbrela

Câteva mii de ani mai târziu, în secolul al XVII-lea, umbrela era reinventată de italieni care au denumit obiectele „umbrellaces” – erau confecționate din piele şi aveau formă asemănătoare cu cea a unui baldachin – cu ajutorul cărora se fereau de soare mai-marii oraşelor.

James Smith și Fiii

Cine a inventat umbrela? Primul magazin de umbrele se numește „James Smith and Sons”. Magazinul a fost deschis în 1830 și încă se află pe New Oxford Street din Londra, Anglia.

 

Umbrele europene timpurii au fost făcute din lemn și erau acoperite cu piele de alpaca sau pânză lubrifiată. Artizanii au făcut mânerele curbate pentru umbrele din lemn din abanos și orice bărbat care se respecta trebuia să posede un astfel de obiect vestimentar.

Design modern

În 1852, Samuel Fox a inventat designul de oțel cu nervuri oțel. Fox a fondat compania „Steel Steel Company” și modificat din temelie ideea de umbrelă. Acesta a folosit materialul pe care femeile îl foloseau pentru corsetele lor.

După aceea, umbrelele compacte compacte au reprezentat următoarea inovație majoră, care a sosit un secol mai târziu.

Timpuri moderne

În 1928, Hans Haupt a inventat umbrela de buzunar. La Viena, a studiat sculptura când a dezvoltat un prototip pentru o umbrelă pliabilă compactă îmbunătățită, pentru care a primit un brevet în septembrie 1929. Umbrela a fost numită „Flirt” și a fost făcută de o companie austriacă. În Germania, umbrele mici pliabile au fost făcute de compania „Knirps”, care a devenit un sinonim în limba germană pentru umbrele mici pliabile.

În 1969, Bradford E Phillips, proprietarul companiei Totes Incorporated din Loveland, Ohio, a obținut un brevet de invenție pentru „umbrela pliabilă”.

Un alt fapt distractiv: umbrelele au fost de asemenea confecționate în pălării între anii 1880 și 1987.

Umbrela de golf, una dintre cele mai mari dimensiuni în uz comun, este în mod obișnuit de aproximativ 62 de centimetri, dar poate varia de la 60 la 70 de centimetri.

Umbrelele sunt acum un produs de consum cu o piață globală mare. Începând cu anul 2008, cele mai multe umbrele din lume sunt produse în China. Numai orașul Shangyu avea mai mult de 1.000 de fabrici umbrele.

Invenții care au schimbat lumea

#1. Chibriturile – Gustave Pasch din Suedia a brevetat chibriturile în 1845, însă acestea nu au fost produse decât în 1885. Modelele inițiale se aprindeau accidental sau emanau gaze periculoase.

#2. Lacătul și cheia – În 2000 î.Hr., egiptenii au confecționat lacăte și chei din lemn pentru a păstra în siguranță comorile regale. Aceste lacăte și chei erau decorate cu aur pentru a le arăta importanța. În 1865, Linus Yale Jr. a patentat un lacăt obișnuit care putea fi produs în serie.

#3. Fermoarul – Acest mecanism ingenios a fost inventat de către americanul Whitcomb Judson în 1891. Însă, abia peste 19 ani fermoarul a devenit mai rapid și mai ușor de utilizat.

#4. Umbrela – Umbrela a fost utilizată împotriva soarelui pentru prima dată în China antică. Mult mai târziu a fost folosită pentru protecția împotriva ploii. Denumirea provine din latină și înseamnă „umbră mică”.

Cine a inventat umbrela

#5. Oglinda – Oglinzile din sticlă au fost inventate în Veneția, Italia, acum 600 de ani. Erau realizate prin lipirea unei foițe subțiri de staniu pe o sticlă, cu ajutorul mercurului.

#6. Margarina – Deficitul în producția de unt a Franței a anilor 1860 l-a determinat pe Napoleon III să încurajeze cercetările pentru găsirea unui înlocuitor. În 1869, Hippolyte Mège – Mouriès a inventat o pastă produsă din grăsimi animale, pe care a denumit-o margarină.

#7. Sârma ghimpată – În 1867, americanul Lucien Smith a inventat sârma ghimpată, folosită la delimitarea fermelor.

#8. Tabla de scris – James Pillans , un profesor scoțian, a inventat tabla de scris în 1814 pentru ca toți elevii săi să poată vedea hărțile pe care le desena.

#9. Foarfecele – Foarfecele cu două lame au fost inventate în anul 1500 î.Hr de chinezi.

#10. Semaforul – Primul semafor electric a fost inventat în 1914 de Alfred Benesch din Cleveland, Ohio. Acesta avea doar culoarea roșie – semnalul de oprire. Culorile galben și verde au fost adăugate în New York, în 1918.

 

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *