◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Efectul AI. Aproape jumătate dintre lucrătorii lumii ar trebui să se recalifice

Cel puțin 40% dintre lucrătorii lumii ar trebui să se recalifice în următorii trei ani, susține un nou studiu IBM Institute for Business Value. „Piața muncii s-a schimbat comparativ cu chiar și acum șase luni”, argumentează cercetarea, punctând faptul că inteligența artificială și automatizarea sunt în centrul acestei evoluții. Acest lucru ar putea însemna că 1,4 miliarde de oameni din cele 3,4 miliarde de angajați din forța de muncă globală ar avea nevoie de recalificare, conform statisticilor Băncii Mondiale.

Respondenții la sondaj, directori de companii, afirmă că dezvoltarea de noi competențe pentru angajații existenți rămâne o problemă-cheie a talentelor. În timp ce lucrătorii de la toate nivelurile sunt de așteptat să simtă efectele inteligenței artificiale generative, cei de la nivel de intrare sunt de așteptat să simtă cea mai mare presiune.

77% dintre respondenți au susținut că pozițiile de începător resimt deja efectele AI generative și că aceste schimbări vor deveni mai pronunțate în următorii câțiva ani. Doar 22% consideră că același lucru este valabil și pentru rolurile executive sau de conducere superioară.

 

Oportunitate de creștere a veniturilor

În același timp, AI poate deschide noi căi pentru angajați pentru a-și îmbunătăți capacitățile. Potrivit indiatimes.com, 87% dintre directorii chestionați susțin că este preferabil să fie mai performanți profesionali angajații decât să fie înlocuiți cu mașini. Dar acest lucru variază în funcție de anumite elemente – 97% dintre directori cred că angajații din achiziții sunt mai puțin expuși riscului de a fi înlocuiți, comparativ cu 93% din domeniul riscului, 93% al finanțelor sau 77% pentru marketing.

Concret, AI va prelua, în esență, sarcini repetitive. Cei chestionați au susținut, de asemenea, că angajarea într-o muncă semnificativă, în care fiecare să fie cât se poate de relevant, este mai importantă decât compensarea și siguranța locului de muncă, chiar și decât aranjamentele flexibile de muncă, oportunitățile de creștere și echitatea.

IBM a studiat datele din două studii anterioare – un sondaj pe 3.000 de directori din 28 de țări și un altul, cu 21.000 de lucrători din 22 de țări. Cercetarea arată că angajații care sunt capabili să se recalifice cu succes „raportează o rată de creștere a veniturilor în medie de 15%”, iar cei care folosesc AI „înregistrează venituri mai mari cu 36%”. (redacția UZPR)

Foto: Gordon Johnson/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *