Stresul afectează diferit bărbații și femeile, cei dintâi dovedindu-se mai sensibili la asaltul acestui fenomen, arată rezultatele unui studiu publicat de revista Cells Reports. Noua cercetare ar putea duce la tratamente personalizate pentru depresie. În timpul studiului, atunci când au fost supuse la stres, anumite celule ale creierului la animalele de laborator masculi au suferit modificări, rămânând neschimbate la exemplarele femele.
Studiul, realizat de oamenii de știință de la Institutul Weizmann și Institutul de Psihiatrie Max Planck, a examinat activitatea creierului animalelor de laborator la o rezoluție mai mare decât experimentele anterioare. Cea mai notabilă distincție a fost observată într-o celulă cerebrală cunoscută sub numele de oligodendrocit, care ajută celulele nervoase și joacă un rol esențial în reglarea activității creierului. Când a fost expus la stres cronic, întreaga structură și expresia oligodendrocitelor la bărbați s-au schimbat, influențând interacțiunea cu celulele nervoase din apropiere. În schimb, oligodendrocitele feminine nu au prezentat nicio schimbare semnificativă, demonstrând insensibilitatea la stres. „Am îndreptat cea mai sensibilă lentilă de cercetare posibilă în zona creierului care acționează ca un centru central al răspunsului la stres la mamifere, nucleul paraventricular (PVN) al hipotalamusului”, spune autorul principal, dr. Elena Brivio.
Evaluând expresiile genelor în peste 35.000 de celule, echipa a elucidat răspunsuri distincte de stres între sexe. „Descoperirile noastre arată că, atunci când vine vorba de condițiile de sănătate legate de stres, de la depresie la diabet, este foarte important să luăm în considerare variabila sex, deoarece are un impact semnificativ asupra modului în care diferite celule ale creierului răspund la stres”, conchide profesorul Alon Chen.
(redacția UZPR)
Foto: pixabay.com