◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Ziua Rădineștilor

18 iunie 2023 a fost o zi importantă pentru comunitatea din Comuna Dănciulești, sat Rădinești, județul Gorj –  Ziua Rădineștenilor și sărbătorirea a 50 de ani de existență a Muzeului Satului Rădinești.

O zi încărcată de activități,  cu invitați din țară și din alte comunități din România, într-un festival al bucuriei și multiculturalității. Un eveniment de excepție organizat pentru promovarea valorilor culturale românești din Oltenia și dezvoltarea destinației turistice Dealul Muierii.

Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul” a fost onorată să fie partenerul Societății Cultural- Științifice Rădinești-Gorj, reprezentată de două elite ale județului, dl. prof. dr. Arcuș Constantin și prof. Arcuș Marin, scriitor, organizator al evenimentului împreună cu Primăria comunei Dănciulești, reprezentată de primar Dumitra Bădescu Marius, un promotor al culturii, istoriei și tradițiilor din zonă.

Festivalul Ziua Rădineștilor a început, așa cum este tradiția în zonă, cu pâine și sare, apoi cu o vizită la Muzeul Satului, unde gazdă și ghid ne-a fost dl. prof. Arcuș Marin. Am asistat la o adevărată lecție de istorie despre Dealul Muierii și la prezentarea colecțiilor conservate de Fam. Arcuș.

Ziua a continuat cu Sesiunea anuală a Societății Cultural Științifice Rădinești-Gorj, la care au participat delegațiile invitate, artiști și membrii ai comunității. Printre invitații veniți din București, au participat Asociația pentru Dialog și Valori Universale, reprezentată de președinte Mustafa Oz, Aynur Gursoy – Departament femei și Mesude Oz, voluntar, Instituțiile de învățământ Lumina reprezentate de Președinte Fatih Gursoy, Asociatia Inimi Laolalta Pentru Copii, reprezentată de Președinte Ciobanu Georgeta și solistul Gheorghe Ciobanu și poeta Raluca Smarandache. Delegațiile au primit Diplome de Excelență în semn de recunoaștere pentru activitățile realizate până acum.

Sesiunea s-a încheiat cu o lecție de gastronomie tradițională, o degustare produse locale, necunoscute pentru invitați și tineri, realizată de două fiice ale satului, în costume tradiționale originale din această zonă. Am gustat zăbic, păsat, prăjitură de mălai și umplătură, toate garnisite cu cocârțău,  zeamă de varză acră cu boia de ardei iute.

Evenimentul s-a mutat în curtea Școlii Gimnaziale Cornelius Radu, din sat, unde s-au derulat ateliere pentru copiii comunității și s-a desfășurat Festivalul Concurs al Cântecului popular „Perlele Olteniei” la care au participat copii, soliști vocali sau instrumentiști, acompaniați de tarafuri sau orhestre din comunele Dănciulești și Stejari, spectacol prezentat de  Prof. Manuela POPESCU și Dr. Marius VLAICU.

În acest timp strada principală s-a transformat în bâlci, așa cum se organiza pe vremea bunicilor la Grădiștea de Vâlcea, Bâlciul „Stă’ Măriei”, cu produse și obiecte specifice zonei.

Asociația pentru Dialog și Valori Universale, prezentă la eveniment,  a adus la festival un atelier de  EBRU – tehnica picturii pe apă, pentru copiii din Rădinești-Gorj, care pentru prima dată au experimentat această tehnică, în timp ce Asociatia Inimi Laolalta Pentru Copii, și ea invitată, a organizat un atelier tehnica de împâslire a lânii, unde copii și-au confecționat singuri accesorii din lână și au învățat acest meșteșug străvechi.

Festivalul Ziua Rădineștilor s-a încheiat cu Spectacolul Folcloric „Hai la horă-n Rădinești”, pe care am avut onoarea să îl moderez, în calitate de partener. Au cântat taraful Marcel Parnica, Daniela Safta, Maria Dinu, Ioana Stana și Gheorghe Ciobanu, invitatul Asociația Mihai Eminescu Luceafărul, venit de la Teleorman.

Ziua Rădineștilor a fost un maraton al culturii populare, istoriei, meșteșugurilor și artelor din zona Dealul Muierii, una dintre cele mai vechi așezări omenești din Oltenia, loc de refugiu al bătrânilor, femeilor și copiilor din fața hoardelor de tătari. Dealul MUIERII a fost numit astfel de locuitorii acestor meleaguri în memoria Rădiței, fiica cea mare a lui Rădin și a Rădinei de la care au derivat numele de obște a Rădineștilor și antroponimul Rădinescu ce apare în documentele istorice de la Muzeul Satului Rădinești. Rădița (supranume în satul Rădinești, existent și azi în conștiința localnicilor) era o femeie-războinic care organiza femeile pentru a putea lupta împotriva barbarilor.

Aceasta a fost povestea unei zile în care am dovedit că împreună, indiferent de cultură și religie, putem face lucrurile frumoase să se întâmple.

 

Maria Petrescu / UZPR București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *