◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

Europenizare. Cerința Pfizer

Noua propunere a Pfizer şi BioNTech către UE, în cadrul renegocierilor generate de excedentul de vaccinuri pentru Covid-19, prevede ca statele membre să plătească jumătate de preţ, aproximativ 10 euro, pentru fiecare dintre cele aproximativ 70 de milioane de doze anulate (Pfizer propune jumătate de preț la vaccinurile anti-Covid anulate (cursdeguvernare.ro), postat pe 1 mai 2023): contractul revizuit ar permite UE să treacă la vaccinuri mai noi, adaptate oricăror variante viitoare de Covid-19. În ianuarie 2023 s-au purtat discuţii între UE şi cei doi producători de medicamente – Pfizer și BioNTech – varianta propusă atunci fiind ca reducerea achizițiilor cu până la 500 de milioane de doze de vaccin, pe care Bruxelles-ul s-a angajat să le cumpere în 2023, să fie compensată printr-un preţ mai mare. Pfizer a refuzat atunci să comenteze situația și  spus că discuţiile au fost purtate “cu bună-credinţă de către toate părţile”, deși partenerul BioNTech şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu au răspuns solicitărilor Reuters de clarificare a discuțiilor purtate în fața publicului.

Începând din 2020, prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia Europeană a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de Timp și la un preț dat. În schimb, Comisia a finanțat o parte din costurile inițiale din Instrumentul pentru sprijin de urgență, în valoare de 2,7 miliarde euro. Această finanțare a fost considerată un avans pentru vaccinurile pe care le achiziționează și plătesc statele membre.

În 2022, Polonia a încercat să rediscute acordul cu gigantul farmaceutic Pfizer, invocând utilizarea scăzută a vaccinurilor și faptul că nu-și mai permite plata noilor tranșe livrate din cauza costurilor uriașe cu refugiații ucraineni care fug de război. La începutul lunii martie 2023, Comisia a acceptat ca Varșovia să renegocieze acordul cu Pfizer în mod individual, devenind prima țară ce a ajuns în această situație. Dar discuțiile nu sunt finalizate, deși dialogul dintre Polonia, Pfizer și Comisie a început din 12 aprilie 2022, „din cauza forței majore legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a consecințelor sociale și economice ale acesteia pentru țară”, după cum declara Ministerul Sănătății polonez. Și Bulgaria a cerut rezilierea contractului cu Pfizer. Ministrul interimar al sănătăţii din Bulgaria, Asen Medjdiev, a declarat că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente în combaterea noilor variante ale virusului și dozele comandate în cadrul contractului comun negociat de Comisie depășeșsc nevoile țării.

Parchetul European (EPPO) a anunțat încă din octombrie 2022 că investighează contractele UE de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Procuratura europeană nu a spus pe cine investighează sau de ce, având în vedere mizele mari și personalitățile implicate în procesul de negociere/cumpărare, cu contracte în valoare de 71 de miliarde de euro semnate până la sfârșitul anului 2021. Ancheta EPPO se realizează după ce ombudsmanul UE a reclamat lipsa de transparență a Comisiei, care nu i-a pus la dispoziție mesaje text schimbate între șeful Comisiei și CEO Pfizer în perioada premergătoare celui mai mare acord pentru cumpărarea de vaccinuri al UE.

Într-un raport al organului de supraveghere a bugetului UE, Curtea de Conturi Europeană a constatat că Ursula von der Leyen a preluat personal controlul asupra negocierilor celui mai mare acord al UE privind vaccinurile, cu Pfizer… Curtea de Conturi Europeană s-a plâns că nu i s-a furnizat nici o documentație cu privire la discuțiile purtate de Ursula von der Leyen, EPPO se concentrează în special pe fondurile UE, deși vaccinurile au fost în cea mai mare parte cumpărate cu bani din bugetele naționale…

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *