◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Siria, „teren de testare pentru dezinformarea susținută de Rusia”

O rețea de peste două duzini de teoreticieni ai conspirației, susținută frecvent de o campanie coordonată din Rusia, a trimis mii de tweet-uri de dezinformare pentru a distorsiona realitatea conflictului sirian și a descuraja intervenția comunității internaționale, arată o nouă analiză realizată din datele culese de Institutul pentru Dialog Strategic (ISD), care au identificat o rețea de conturi de social media, indivizi (printre care și autointitulați „jurnaliști independenţi”), puncte de vânzare și organizații care au difuzat dezinformare despre conflictul care durează de peste un deceniu în Siria.1,8 milioane de oameni au urmărit aceste postări și mesaje, relatează theguardian.com.
Principalele trei narațiuni false promovate de rețeaua de teoreticieni ai conspirației au implicat denaturarea Căștilor Albe, organizația de voluntari care lucrează pentru evacuarea oamenilor din Siria. Ei s-au concentrat, de asemenea, pe negarea sau denaturarea faptelor despre utilizarea de către regimul sirian a armelor chimice și pe atacarea constatărilor celui mai important organ de supraveghere a armelor chimice din lume. Căștile Albe au devenit ținta furiei Rusiei după ce au documentat incidente precum atacul chimic asupra lui Khan Sheikhoun în 2017, care a ucis 92 de persoane, o treime dintre ei copii. O unitate ONU a concluzionat ulterior că există „motive rezonabile să se creadă că forțele siriene au aruncat o bombă care împrăștie sarin” asupra orașului din provincia Idlib.
Noua analiză, conținută într-un raport al The Syria Campaign, a mai constatat că un rol cheie în crearea și răspândirea conținutului fals l-au avut conturile oficiale ale guvernului rus, ambasada Rusiei în Regatul Unit și Siria jucând un rol proeminent.
Din cele 47.000 de tweet-uri de dezinformare trimise de nucleul a 28 de teoreticieni ai conspirației pe parcursul a șapte ani, din 2015 până în 2021, 19.000 au fost postări originale.
Farouq Habib, director adjunct al Căștilor Albe, a declarat: „La început ne-am gândit cu adevărat că acesta ar putea fi doar cineva care nu avea suficiente informații corecte și ar trebui să contactăm persoana, pentru a explica. Dar apoi, cu câteva cercetări, ne-am dat seama că este deliberat și sistematic”.
Hamid Kutini, un voluntar din nord-vestul Siriei, a declarat: „Regimul sirian și Rusia fac munca noastră de salvare a vieților extrem de riscantă. Când mergem să salvăm oamenii dintr-un loc bombardat, ei țintesc din nou aceeași zonă, pentru a-i ucide pe cei care au intervenit”.
Până acum, 296 de voluntari au fost uciși la datorie din 2012.
Efectul acestui baraj de dezinformare, potrivit The Syria Campaign, a fost acela de a semăna confuzie și îndoială în rândul factorilor de decizie guvernamentali, ajutând la crearea politicilor anti-azil, consolidarea regimului Assad în Siria și încurajându-l pe președintele rus Vladimir Putin să reproducă tacticile în Ucraina. „Siria a fost un teren de testare pentru acest tip de activitate de dezinformare”, a declarat cercetătorilor un fost oficial al Departamentului de Stat al SUA. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *