◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Gaslighting – o formă de abuz psihologic care te face să te îndoiești de propria memorie și percepție

Iată cum acționează manipulatorii în acest caz!
Gaslighting-ul este un subiect popular. Datorită răspândirii informației și înțelegerii acestui fenomen, a apărut posibilitatea de a diferenția comportamentul oamenilor care utilizează această formă de abuz. Cu siguranță ați avut ocazia să observați la unele rude, profesori sau alți oameni comportamentul depreciativ:

– negarea faptelor, substituirea, comparația depreciativă ( „Nu a fost asta“, „Nu inventa“, „Ești laș/ leneș“, „Nu înțelegi nimic”,” Nu ești capabil de nimic “,” Nu fă spectacol “,” Ești gras” etc.).

– negarea emoțiilor ( „De ce ești atât de nervoasă, din senin“, „Asta e o prostie“, „Ești isterică“).

Acțiunile abuzorului – de cele mai multe ori sunt doar fraze, cărora îți recomandă să nu le acorzi atenție ( „De ce reacționezi așa, n-am spus nimic deosebit“, Era doar o glumă“, etc). În același timp, poate implica activ persoane din exterior. Manipulatorul are nevoie de aliați și alibi. E vorba de rude, cunoștințe comune, vecini, prieteni. În opinia lor, manipulatorul este un om minunat, capabil să mențină o relație, politicos și binevoitor, însă el este un psihopat.

Este periculos faptul, că acțiunile dăunătoare sunt extinse în timp și pot fi acoperite cu grijă și presupuse intenții bune. De aceea, persoana treptat se otrăvește cu otrava manipulatorului, pierde claritatea gândirii, abilitatea de a clarifica situațiile, granițele se distrug și persoana se dizolvă, fuzionând cu abuzatorul. În psihic, se instalează sentimentul că nu valorează nimic și se activează modul de autoagresiune.

Acest lucru poate fi comparat cu procesul de nutriție a păianjenilor. Ei nu au dinți și nu pot mărunți hrana în bucăți mici. De aceea, paralizează victima, o mușcă, injectează otrava și așteaptă până când țesuturile victimei devin moi și se transformă într-o soluție hrănitoare, pe care o absorb, lăsând doar o cochilie goală.

Scopul manipulatorului este de a câștiga puterea, tot timpul nivelându-ți valoarea, realizările, abilitățile, aspectul exterior, facându-te să te îndoiești de ceea ce este evident, să nu crezi în tine – în senzațiile, sentimentele, amintirile tale. Pentru că e mai ușor să gestionezi omul atunci când este deprimat, neîncrezător în abilitățile sale, când se simte fără valoare. În acest caz, psihicul celui suprimat este supus efectelor distructive, tensiunea constantă necesită mult efort, provoacă oboseală, apatie, depresie și chiar poate duce la sinucidere.

Este dificil să supraviețuiești în astfel de situații, dar este posibil. Cel mai important e să găsești o persoană ce are puterea să te reîntoarcă la realitate, să formezi o resursă de autonomie emoțională, financiară și teritorială. După o lungă intoxicare, e nevoie de timp pentru a-ți reabilita valoarea și puterea.

Procesul de recuperare poate dura câțiva ani și niciodată nu vei mai fi omul dinainte. Vei fi o persoană mai matură, mai puternică, mai selectivă într-o relație, capabilă să răspundă la timp încercărilor de agresiune, capabilă să-și protejeze valoarea.

relatii.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *