◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Utilizarea greșită
a inteligenței artificiale poate afecta încrederea publicului în cercetarea științifică

Experții avertizează că „amprentele” inteligenței artificiale generative (GenAI) pot fi găsite în lucrări științifice, inclusiv în cele revizuite de colegi. „Cu siguranță, acestea sunt intervenții extrem de mari peste noapte”, a declarat Andrew Gray, bibliotecar la University College London, pentru Euronews Next, adăugând că aceste tipuri de „amprente” pot fi de așteptat chiar dacă instrumentele au fost folosite pentru simpla editare. În timp ce anumite schimbări pot fi legate de modul în care oamenii scriu, evoluția unor cuvinte este „uimitoare”. „Pe baza a ceea ce vedem, aceste cifre par să crească constant”, adaugă Gray.

Un studiu cu imagini generate de AI pe care autorii le-au creditat în mod deschis instrumentului Midjourney a fost publicat în jurnalul Frontiers in Cell Development and Biology și a devenit viral pe rețelele sociale. Între timp, revista a retras studiul și și-a cerut scuze „comunității științifice”. „Există foarte puține lucrări care menționează în mod explicit utilizarea ChatGPT și instrumente similare”, a spus Gray despre lucrările pe care le-a analizat.

În timp ce GenAI poate ajuta la accelerarea procesului de editare, cum ar fi atunci când un autor nu este un vorbitor nativ al limbii în care scrie, lipsa de transparență în ceea ce privește utilizarea acestor instrumente este îngrijorătoare, potrivit experților. „Există îngrijorarea că experimentele, de exemplu, nu sunt efectuate corespunzător, că există înșelăciune la toate nivelurile. Utilizarea greșită a instrumentelor AI ar putea afecta încrederea publicului în cercetarea științifică”, susține Guillaume Cabanac, profesor de informatică la Universitatea din Toulouse care urmărește cazurile de știință falsă și lucrările „dubioase”. Cabanac a dezvoltat un instrument numit Problematic Paper Screener pentru a detecta „fraze torturate” – cele care se găsesc atunci când se folosește un instrument de parafrazare, de exemplu, pentru a evita detectarea plagiatului.

De când instrumentele GenAI au devenit publice, Cabanac a început să observe o tendință de apariție a amprentelor noi în articole. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *