◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

„Fundamente etice ale democrațiilor liberale” – conferință la Academia Română

Academia Română invită publicul miercuri, 24 mai 2023, la conferința „Fundamente etice ale democrațiilor liberale”, prezentată de prof. univ. Mihaela Miroiu, cadru didactic al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17, și face parte din seria de conferințe cu public „Ora de știință”, inițiată de Academia Română.

 Conferința demonstrează legătura intrinsecă dintre etică și politică în democrațiile liberale, arătând că ruptura apărută între morală și conceptele politice este un indiciu clar al instalării regimului autoritar. Pornind de la ideea că societățile moderne democratice s-au clădit și se mențin pe valorile moral-politice ale umanismului clasic și contemporan, prof. Mihaela Miroiu constată că umanismul pe care îl dorim tot mai universalist se naște din secularizarea unor valori religioase și se dezvoltă în forme pluraliste. Acest umanism se bazează și pe eticile laice, specifice societăților eterogene în care conviețuirea în diversitate se cere mereu apărată. Distanțarea politicii față de morală este un simptom al trecerii spre democrații iliberale. Studiile de politologie confirmă faptul că ruptura radicală dintre morală și conceptele politice este specifică regimurilor autoritare, fiind tributară realpolitik, iar identificarea moralei religioase cu politica este o caracteristică definitorie a regimurilor fundamentaliste.

 Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.

Ciclul de conferințe „Ora de știință” propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toții pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

 

***

 

Mihaela Miroiu (n. 1955) este filosoafă, politologă și scriitoare. A fost profesoară universitară de științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA, în perioada 1997-2001. Este inițiatoare a studiilor și cercetărilor feministe și a studiilor de gen în România, precum și a primei școli doctorale de Științe Politice.

Este autoare a 10 cărți de specialitate – Gândul umbrei (1995), Convenio. Despre natură, femei și morală (1996), Societatea retro (1999), Drumul către autonomie (2004), Nașterea cetățeniei democratice. Femeile și puterea în România modernă (în colaborare cu Maria Bucur, 2018) – și a unor volume de literatură autobiografică – R’Estul și Vestul (2005, împreună cu Mircea Miclea), Cu mintea mea de femeie (2017) – și publicistică – Neprețuitele femei (2006), Dincolo de îngeri și draci. Etica în politica românească (2007), Aripi și rădăcini (2022). Prof. Mihaela Miroiu este membră în Uniunea Scriitorilor din România, European Consortium of Political Science, International Association of Political Scenice (IAPS), Association for Women in Slavic Studies Eurasian and East-European Studies (AWSS).

 

Studiile sale și activitatea didactică au fost recompensate cu premii naționale și internaționale ca „Women Inspiring Europe“, oferit de European Institute for Gender Equality, Bruxelles; „Outstanding Achievements Award“, oferit de Association for Women in Slavic Studies Eurasian and East European Studies (AWSS); „Profesor Bologna“, oferit de Asociația Națională a Studenților din România; Premiul pentru Promovarea Egalității de Șanse în România, oferit de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. În luna mai a acestui an prof. Mihaela Miroiu a devenit membră a Academiei Europaea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *