◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Despre Doru Sinaci sau implicarea unui intelectual în administrația politizată

Premisa acestui eseu își are motivația că avem nevoie de intelectuali și oameni onești în administrație. Domnul Doru Sinaci este subprefectul Aradului, având calitatea de istoric, implicat în stimularea dimensiunii culturale și în creșterea prestigiului spiritual al județului nostru, capabil să genereze un potențial de autoritate națională la frontiera vestică a României.

Știu că voi irita niște firi mai arțăgoase, scriind de bine despre un politician arădean, provenit din elita intelectuală. Aceiași nemulțumiți (arțăgoși) se plâng de calitatea îndoielnică a clasei politice. În micul nostru burg, fost cândva, în opinia lui Caragiale, „mândrul și îngâmfatul oraș de pe Mureș”, vorbim și scriem nu atât unii cu alții, cât unii despre alții, ceea ce întreține intersectarea opiniilor cu bârfa. Caligrafiem prestația politică a unora strecurați în administrație, înșurubați în fotolii decizionale, beneficiind de salarii sfidătoare, avantaje derivate din funcție administrativă. Se răsfață aici deopotrivă făloșenia într-un birou elegant la un consiliu, la primărie, la prefectură sau la alte asemenea culoare favorizate de funcții (secretare, mașini, protocol, comisioane etc.). Știu că scriind despre un demnitar administrativ, numit pe criterii politice, voi stimula comentarii dintre cele mai răutăcioase, fiind suspectat de interese obscure ori de simpatii politice. Ascunși după anonimat, unii vor jigni, îmi vor găsi comportamente inadecvate și-mi vor creiona un portret cu etichete negativiste dintre cele mai lugubre, poate injurioase. Intenția mea nu se regăsește în laude gratuite, ci în realități vizibile și în fapte care construiesc prestigiu cultural Aradului.

Eu știu un lucru: Dorel Sinaci mi-a fost coleg la celebrul Liceu Pedagogic, a fost un elev pe care distinsul (și regretatul) director și cărturar Vasile Popeangă l-a apreciat prin elogiere publică și l-a îndemnat să scrie, să se exprime public în domeniul său de pasiune intelectuală. Doru Sinaci este un exponent intelectual al celor cuprinși în administratorii urbei și județului nostru, care iese în evidență prin inteligență, nefiind doar un executant politic.

De un sfert de secol, ne plângem că lăsăm treburile guvernanței în seama altora, că intelectualii asistă pasivi la afirmarea politicianismului fără a se implica și fără a contribui la suflul elevat al discursului ori activităților relevante. Când vreunul, ex. colegul meu, ajunge într-o demnitate, cum este cea de subprefect, bunăoară, privirile răutăcioase ale unora pătrund în biografia omului și-i găsesc hibe, interese obscure, defecte, vicii și-i pun etichete lipsite de onestitate („biet învățător”, „istoric amator”, „jurnalist ratat”). Doru Sinaci (membru UZPR) este un veritabil istoric, care „pășește” în evenimente și le interpretează cu temeinicie, găsindu-le sensuri și decelându-le în adevăruri. Revigorarea activității Societății de Științe Istorice, filiala Arad, i se datorează.

 

*

 

Intelectual autentic, Dorel Sinaci a acceptat să se implice în stimularea reală și efectivă a culturii istorice a Aradului. Oricâtă răutate și privire piezișă ar săgeta cineva, nu poate să nu observe că Doru Sinaci folosește funcția pentru cultură, atrăgând investițiile financiare pentru publicare de cărți, organizarea de activități de promovare a imaginii orașului, editarea de publicații, monografii, dinamizarea participării scriitorilor și eseiștilor din generația actuală la recunoașterea rolului Aradului în istoria națională. Ca director al Bibliotecii Județene „A. D. Xenopol” din Arad, a reorganizat instituția, a înființat biblioteca electronică, a stimulat lectura, a chemat publicul la carte, găsind diferite modalități de apropierea acestuia de rafturi. A înființat revista ATENEU ARĂDEAN, o publicație cu studii diverse despre cultura istorică și actuală a Aradului. A încropit COLECTIVUL DE MONOGRAFI A ISTORICILOR, elaborând monografii pentru localitățile, satele, comunele și orașele județului, iar Dicționarul istoric al localităților din județul Arad (volumul I – comunele -, volumul II – orașele) constituie o realizare de excepție, cu valoare națională. Organizarea anuală a sesiunii de comunicări științifice „Administrația românească arădeană”, cu publicarea opiniilor în Studii și comunicări (16 volume), îl are ca inițiator. Prin implicarea sa, apar ANALELE ARADULUI (ajunse la nr. 8), precum și numeroase monografii de sate (cele mai recente – Zimbru, Leștioara, Chelmac, Șimand), biografii ale personalităților arădene (Vincențiu Babeș, Stefan Cicio – Pop), de la cele istorice până la cele literare și științifice.

Faptul că există posibilitate de publicare a stimulat dascăli, preoți, pasionați de istorie și etnografie, care scriu despre localitățile lor natale, oameni cu prestigiu, activități relevante și sărbătorești pentru comunități. Biblioteca, Muzeul, celelalte instituții culturale sunt animate de intelectualul și istoricul Doru Sinaci. L-am numit istoric, obținând titlul științific cu o teză privind „Contribuția presei române arădene la dezvoltarea discursului politic în perioada neoactivismului (1897-1914)”, convertită apoi în cartea „Discursul politic în perioada tribunismului arădean” (2014). Figurează cu studii importante despre momentele importante ale Aradului cu rezonanța lor națională.

De altă parte, Doru Sinaci este o prezență efectivă, nu doar protocolară, în manifestările culturale, istorice, publice, prin discursuri de ținută, prin limbaj elevat și o prezență elegantă. Funcția de subprefect nu e doar de reprezentare, ci de implicare.

Familia sa are, de asemenea, preocupări intelectuale și artistice, Doamna prof. dr. Maria Sinaci scrie volume de filosofie (ex. „Bioetica și ameliorarea umană. O perspectivă filosofică”, 2022), conferențiază la Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și coordonează, împreună cu prof. Ioan Biriș, un volum amplu despre filosofi și filosofie arădeană, iar feciorul lor, dr. Radu Sinaci, violoncelist principal al Orchestrei de Cameră Radio din București, pasionat de jazz, este compozitor și interpret, dar și autor de cărți de specialitate („Alexandru Mocioni. Omul și muzica lui”, 2017).

Pasiunea de cercetător a lui Doru Sinaci a condus spre îmbogățirea literaturii istorice referitoare la Arad, a creat un grup foarte activ de investigare a evenimentelor trecute (ceea ce nu se întâmplă în cazul filologilor, geografilor, biologilor, matematicienilor, lingviștilor). Să judecăm omul după faptele pozitive, după devotamentul pus în slujirea comunității! Celelalte scormoniri în biografii le așez în categoria cârcotașilor și a vulgarității.

 

Anton Ilica / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *