◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Conflictul, un fenomen la ordinea zilei

Drumul prin viaţă este plin de greutăţi. Trăim într-o lume stăpânită de rău. Societatea a uitat, de fapt, să mai investească în relaţiile interumane, în comunicarea interpersonală. În ultimul timp, aceste relaţii şi, implicit, comunicarea interpersonală au fost transferate în spaţiul virtual, unde totul devine posibil, iar realitatea suferă uşoare schimbări. În realitate, apar foarte uşor tulburări în procesul de comunicare, care în mod sigur vor conduce la conflicte. Comunicarea greoaie este cauza principală care generează apariţia conflictelor. În momentul în care părţile implicate în conflict nu pot să îşi comunice foarte clar intenţiile şi aşteptările privind o anumită problemă, apar neînţelegeri, care, dacă nu vor fi rezolvate la timp, se vor transforma în conflicte.
Conflictul este un fenomen la ordinea zilei, care se poate întâlni în orice domeniu al vieţii umane, de aici rezultând şi gama largă de conflicte care se pot întâlni. De foarte multe ori, în viaţa de zi cu zi, întâlnim cu toţii conflicte, atât acasă, pe stradă, cât şi la locul de muncă. Conflictul de pe stradă uneori nu-l luăm în seamă şi mergem mai departe, alteori îi acordăm atenţie, dar cu întârziere. Putem vorbi despre conflictul între dascăli şi politicieni sau despre conflictul dintre părinţi şi copilul adolescent. Şi, desigur, exemplele pot continua. Nu în ultimul rând, conflictul politic. Acesta este o manifestare firească a relaţiilor ce se stabilesc între agenţii colectivi sau individuali în procesul de luptă pentru controlul puterii politice.
Conflictul apare între două persoane, de obicei din cauza diferenţelor de personalitate. Indiferent de epocă, ţară, cultură sau educaţie, din toate timpurile au existat conflicte între generaţii. Acest fapt reprezintă, cu siguranţă, una dintre problemele acute şi actuale ale societăţii bolnave în care trăim. Pentru rezolvarea de conflicte este nevoie de foarte mare grijă. Soluţia ideală pentru gestionarea unei situații conflictuale este o bună comunicare între cele două părţi. Încă de la o vârstă foarte fragedă, omul tânăr își manifestă puncte de vedere. El vrea să fie parte din mediul în care s-a format. Am convingerea că tinerii de astăzi trebuie până la urmă să transforme societatea. Şi încă ceva! Ei trebuie să facă eforturi pentru a avea o relaţie bună cu cei mari.

Florenţ Mocanu/ UZPR
senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *