◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Acord pentru remunerarea jurnaliștilor Agence France Presse

Toți jurnaliștii care lucrează pentru Agence France Presse (AFP) vor primi o sumă anuală minimă de 275 de euro brut, echivalentă cu suma compensației pentru drepturile conexe colectate de AFP, potrivit unui acord semnat recent. Federațiile europene și internaționale ale jurnaliștilor salută acest acord, care marchează o nouă etapă în remunerarea jurnaliștilor pentru utilizarea conținutului lor pe platformele digitale.
În urma înțelegerii oficiale dintre AFP și sindicatele jurnaliştilor SNJ, SNJ-CGT și FO, afiliate FIJ/EFJ, toți jurnaliştii din rețeaua AFP vor primi o sumă anuală minimă.
Directiva Uniunii Europene din 2019 privind drepturile de autor și drepturile conexe pe piața digitală, transpusă în legislația franceză, obligă platformele să negocieze cu editorii și agențiile de presă conținutul pe care îl reproduc în schimbul unei remunerații. Aceasta se datorează pentru exploatarea de către platforme a drepturilor conexe ale editorilor și agențiilor asupra conținutului. Directiva prevede că o parte din această remunerație trebuie returnată jurnaliştilor.
Acordul între sindicate și conducerea AFP este o continuare a celui de licență semnat în noiembrie 2021 între Agenție și Google, pentru a recunoaște „drepturile de autor” și pentru a remunera conținutul captat de platformă. În urma semnării acestui acord între cele două companii, legea franceză a impus negocieri între AFP și sindicate, pentru a stabili „cota corespunzătoare și echitabilă” care urmează să fie plătită autorilor, adică jurnaliştilor. Acordul este primul de acest gen în Franța. Acordul include, de asemenea, un angajament unilateral al conducerii de a-l aplica tuturor jurnaliştilor AFP, indiferent de aria lor geografică de activitate şi statutul acestora, inclusiv în ţările în care legislaţia naţională nu recunoaşte existenţa unor drepturi conexe.
Secretarul general al Federației Internaționale a Jurnaliştilor, Anthony Bellanger, a declarat: „Acest acord marchează un prim pas în împărțirea remunerației drepturilor conexe cu jurnaliştii. Este o recunoaştere a statutului lor de autori”.
(foto: Wikipedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *