◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Teroarea iraniană la adresa personalului BBC News Persian și Deutsche Welle alarmează ONU

Vizarea extrateritorială de către Iran a jurnaliştilor din Marea Britanie, Germania şi din întreaga Europă a atras critici şi îngrijorare la cea de-a 52-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de la Geneva.

La un eveniment găzduit în comun de BBC World Service și Deutsche Welle au fost ridicate îngrijorări serioase cu privire la creșterea semnificativă a amenințărilor adresate personalului BBC News Persian și DW de la moartea lui Mahsa Amini, în Iran, care a generat proteste ulterioare în toată țara. Creșterea riscurilor pentru jurnaliștii care relatează despre Iran în afara Iranului a fost discutată cu misiunile de stat la Națiunile Unite la Geneva.

Vorbind prin video la eveniment, raportorul special pentru situația drepturilor omului în Republica Islamică Iran, profesorul Javaid Rehman, a declarat că acțiunile Iranului împotriva jurnaliștilor persani de la BBC încalcă prevederile pactelor, tratatelor și obligațiilor internaționale față de care Iranul este un stat parte și semnatar: „Sunt extrem de îngrijorat de faptul că astfel de atacuri pentru a reduce la tăcere jurnaliştii încalcă drepturile fundamentale ale jurnaliştilor şi sunt un atac la principiile transparenţei, democraţiei şi responsabilităţii. De asemenea, este regretabil că, în aceste circumstanțe, există un efect de înfrigurare care este produs asupra muncii altor jurnalişti din Republica Islamică Iran, și într-adevăr din altă parte, care raportează despre această țară și îi poate descuraja să raporteze despre probleme. de interes public și de importanță publică.”

În discursul său video, controlerul BBC World Service News, Tarik Kafala, a spus că presiunile asupra personalului BBC Persian nu au fost niciodată mai mari și că există încercări constante de a submina încrederea audienței în BBC Persian și de a contesta motivația pentru munca jurnaliștilor: „Suntem alături de toți jurnaliștii noștri persani de la BBC și suntem alături de jurnalismul lor. Nu vom tolera abuzul, indiferent de unde ar veni. Ne vom sprijini cu siguranță personalul. Ne opunem oricărei acțiuni a autorităților iraniene menite să-i vizeze pe ei, familiile lor și jurnalismul nostru în cei mai puternici termeni posibil. Salutăm sprijinul consecvent al ONU pentru personalul BBC Persian și familiile lor și vom continua să depunem cazul comunității mondiale până când această hărțuire complet inacceptabilă se încheie”.

Șefa Serviciului DW Persian, Yalda Zarbakhch, a declarat la eveniment: „Suntem extrem de îngrijorați de siguranța personalului nostru de la DW Persian care lucrează în Germania și a familiilor acestora care locuiesc în Iran. De când DW a fost trecut pe lista de sancțiuni de către guvernul iranian, clasificând jurnaliştii drept terorişti pentru că își fac munca legitimă, am văzut un nou nivel de amenințări. Membrii familiei sunt aduși uneori zilnic de autorități pentru audieri. Presiunea asupra personalului nostru este constantă. DW îndeamnă la recunoașterea importanței primordiale a reportajelor independente din Iran și pentru poporul iranian”.

Potrivit potrivit doughtystreet.co.uk., din 2017, BBC World Service a depus o serie de plângeri ONU cu privire la tratamentul la care este supus personalul persan al BBC News și al familiilor acestor jurnaliști.

BBC News Persian este un serviciu de știri multimedia și de actualitate cu o audiență săptămânală de 18,9 milioane (BBC Global Audience Measure 2022). Ca parte a BBC World Service, oferă știri, informații și analize precise și imparțiale dintr-o perspectivă globală vorbitorilor de persană din întreaga lume. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *