◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Tinerii dependenți de rețelele sociale învață să ceară ajutor și să se elibereze

Mulți compară dependența rețelelor sociale cu cea de țigări. Verificarea like-urilor, se spune, este noua „pauză de fumat”. Conștienți de dependența la care au ajuns numeroși tineri în legătură cu rețelele sociale și care îi face să ajungă uneori la atacuri de panică dacîă nu își văd telefonul, doi cercetători americani de la University of Colorado Boulder, Annie Margaret și Nicholas Hunkins, au investigat modul în care rețelele sociale afectează sănătatea mintală a tinerilor, conștientizarea de către aceștia a pericolului și extinderea apelurilor pe care acești tineri le fac de a fi ajutați să scape de această dependență, peste 75% dintre adolescenți verificându-și în prezent telefonul la fiecare oră. „Sunt complet conștient că asta îmi deturnează creierul, dar nu pot lăsa jos telefonul. Acest lucru mă face să mă simt rușinat”, a declarat un tânăr intervievat în cadrul cercetării.

După investigații îndelungate și amănunțite, experții recomandă abordarea acestei dependențe cu aceleași norme ca adoptarea unei diete: așa cum există multe modalități de a avea o alimentație sănătoasă, există și o varietate de modalități de a dezvolta o relație sănătoasă și personalizată cu obiceiurile media.

Deoarece consumul sănătos de media variază considerabil de la o persoană la alta, cercetarea adoptă o abordare diferită și se concentrează pe utilizatorii care devin ei înșiși alarmați de consumul lor de social media și caută să se elibereze. „Studenții pe care i-am cercetat încep prin a reflecta asupra relației lor actuale cu rețelele sociale și apoi își stabilesc obiective pentru schimbările pe care doresc să le facă. Aceasta ar putea include mai puțin timp petrecut cu derularea, renunțarea la scrollingul fără scop, renunțarea la a dormi cu telefonul în încăpere, Analiza noastră indică faptul că o intervenție de patru săptămâni reduce semnificativ dependența de social media pentru cei care au început cu niveluri problematice sau clinice de dependență”, detaliază cercetătorii. La sfârșitul celor patru săptămâni de intervenție, participanții au raportat schimbări pozitive în relațiile lor cu rețelele sociale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *