◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Antreprenoriatul, o șansă pentru tineri. Simple confesiuni cu conf. univ. dr. ing. Vichentie Maniov

Timișoara primăvăratică ne provoacă la mișcare și, cum ziaristul nu are stare, sună adunarea celor dornici de respirație liberă, la o terasă ori o altă locație generoasă în confort, desigur în compania unei cafele ori unei ape minerale, pentru a isca spontan diverse subiecte pe teme diferite și mai ales cu tentă de contradicție, că deh, din contradicție se nasc armonia și pretextul unor alte viitoare întâlniri.

Așadar, suntem împreună, la o masă cochetă, eu și domnul Vichentie Maniov, cu care am convenit cu vreo două săptămâni în urmă, când, într-un cadru festiv, am lansat în arealul social-cultural-artistic bănățean și nu numai ,,Academia Vip Seniorii”, un proiect de suflet, iubire, simțire românească pentru seniori, care vor să îmbătrânească frumos și activi, să revenim asupra temei prezentate de domnia sa, ca un moment inedit și surprinzător pentru cei prezenți.

– Domnule Maniov, ce presupune această nouă abordare europeană, mondială –  „Antreprenoriat inovativ. Dincolo de limitele cunoașterii” și cui se adresează?

Domnule Buțoi, am să vă răspund cu dezinvoltura și credința cu care am consimțit a scrie recent această carte de referință în acest domeniu, împreună cu colegul meu de facultate, Paul Bock, acum un antreprenor de succes în SUA. Atingerea imposibilului a constituit dintotdeauna o provocare, dar imposibilul este strâns legat de neprevăzut. Oamenii au forța de a privi și înțelege necunoscutul și a găsi acolo resurse noi pentru creativitate și inovare și, astfel, pot să dezvolte activități și afaceri noi, pe care alții nu le-ar fi gândit și nu le găsesc, deoarece nu au această forță. În concluzie, trebuie să lăsăm pentru tineri ca moștenire spiritul antreprenorial și libertatea de opțiune a carierei în loc de averi.

– În iunie 2023 ați organizat un simpozion de reverberație europeană la Universitatea Politehnica din Timișoara, respectiv Facultatea de Management în Producție și Transport, invitat fiind domnul Paul Bock, stabilit la Los Angeles, SUA, eveniment relevant pentru acest nou domeniu, la care au participat mulți tineri, studenți, oameni cu spirit inovativ și de afaceri. Credeți în materializarea benefică pe timp mediu ori de perspectivă a acestei provocări?

Desigur că dincolo de provocare care poate fi și apanajul tinerilor, eu mă raportez la expertiza pe care am dobândit-o din contactele directe ori  în mediul academic, cu subiecții implicați și subliniez faptul că pentru a finaliza o idee de succes, aceasta trebuie să cuprindă câteva elemente esențiale – să genereze performanță, concurență, să fie scalabilă și, nu în ultimul rând, să vrei, să știi, să poți trece peste sentimentul de ambiguitate și incertitudine. Și cei ce se încumetă a evada în (ne)cunoscut sunt oameni active, le place libertatea, dau dovadă de perseverență, iau decizii prin asumarea riscurilor, nu acceptă să fie conduși de altcineva, își creează propriile companii, își propun să-și atingă propriile obiective, nu pe cele stabilite de alții.

– Domnule Maniov, în calitate de trainer, ca formator de noi investitori și oameni de afaceri, avem mulți tineri specializați doar în IT; prin această modalitate, abordare economică, managerială, le putem limita entuziasmul de a deveni subiecți de succes doar dincolo de granițele României?

– Bineînțeles, dacă mediul în care se dezvoltă prezintă stabilitate și siguranță și dacă în realitate cunoașterea este rezultatul unei gândiri simple în domeniul cunoscut, relevant printr-un cumul de fapte, idei, informații, abilități dobândite prin experiență, inteligența teoretică sau practică a unui subiect într-un timp de incertitudinii și, nu în ultimul rând, putem limita exodul prin educație în toate ipostazele sale.

– Pe coperta a lV-a a cărții sunt înserate mai multe „referințe” ale unor oameni de notorietate și anvergură europeană, din mediul academic, social-cultural. Îi cunoașteți, ați colaborat cu ei?

Nici nu se pune problema, îmi sunt prieteni și mă bucur, atunci când am prilejul, de a-i  întâlni la vreo lansare de carte ori Simpozion în țară sau diaspora. De reținut: puțini au curajul, când pornesc pe mare, să piardă din vedere malul cunoscut. Dar numai acestora le datorăm descoperirea unor noi lumi.

Vă mulțumesc domnule Maniov, cu promisiunea că ne vom revedea  tot la această masă, la o cafea, vă propun de pe acum a discuta, despre recenta carte ,,Proiectarea succesului, realizarea imposibilului” și desigur despre o altă provocare a acestui timp, știu că vă preocupă ,,Inteligența artificială”un subiect controversat dar care poate îmbunătăți starea de bine a seniorilor!

 

„O carte scrisă  cu pasiune. Viziunea autorilor ei îi dă un caracter optimist; este paradoxală și provocatoare” (Rafael Mirciov, profesor, Timișoara)

 

„Cartea de față este un exemplu grăitor și al acestei axiome – dincolo de limitele cunoașterii descoperim o lume nouă, cu antreprenoriat inovativ” (Viorel Roman, profesor, membru UZPR, consilier academic Universitatea din Bremen, Germania)

 

Dumitru Buțoi/ UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *