◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Un clasament al grevelor în Europa

Grevele reprezintă o parte semnificativă a culturii vieții profesionale în Europa. Oameni din mai multe state membre ale UE, inclusiv Spania și Germania, au intrat recent în grevă, cerând în primul rând salarii și condiții de muncă mai bune.

Recenta grevă la nivel național din Franța, ca răspuns la planurile guvernului președintelui Emmanuel Macron de a reforma sistemul de pensii și de a crește vârsta de pensionare, a fost doar începutul – sindicatele francezeau anunțat că protestele vor continua.

Greve au avut loc și în Marea Britanie – asistentele medicale, personalul de pe ambulanțe, lucrătorii feroviari, iar profesorii și lucrătorii din domeniul sănătății intenționează să facă alte greve în luna februarie.

Care țări au cele mai multe greve din Europa? Acțiunea industrială este de obicei măsurată prin „zile nelucrate” sau „zile lucrătoare pierdute” din cauza grevelor sau a blocajelor. Numărul de zile nelucrate din cauza unei astfel de acțiuni variază foarte mult de la an la an. Astfel, tendințele de-a lungul timpului sunt mai semnificative decât simplele comparații ale datelor anuale.

Potrivit unui set de date elaborat de Institutul European al Sindicatelor (ETUI), țările aflate cel mai mult în grevă au înregistrat ușoare schimbări în clasament în ultimii 20 de ani. Între 2000 și 2009, media anuală a zilelor nelucrate din cauza grevelor la 1.000 de angajați a fost cea mai mare din Spania, unde s-au pierdut în medie 153 de zile lucrătoare. Acesta a fost urmat de Franța, cu 127 de zile. Danemarca (105 zile) s-a clasat pe locul trei, cu o medie anuală de peste 100 de zile lucrătoare pierdute. Belgia și Finlanda au urmat, cu 70 de zile fiecare.

În Marea Britanie, doar 28 de zile lucrătoare pe an au fost pierdute în medie în perioada 2000-2009 din cauza grevelor. În Germania, au fost doar 13 zile, în timp ce au fost opt zile în Olanda. Mai multe țări, cum ar fi Elveția și Polonia, au înregistrat mai puțin de 10 zile pierdute.

Între 2010 și 2019, Cipru a pierdut cele mai multe zile lucrătoare din cauza grevelor, cu o medie anuală de 275 de zile. Franța a urmat țara insulară în această perioadă, cu 128 de zile pierdute. Toate celelalte țări pentru care erau disponibile date au înregistrat mai puțin de 100 de zile nelucrate din cauza grevelor. Mai mult de 15 țări au avut mai puțin de 20 de zile pierdute în această perioadă.

Perioada 2020-2021 oferă date pentru doar doi ani – Franța (79 de zile) a avut cea mai mare medie anuală de zile pierdute din cauza grevelor, urmată de Belgia (57 de zile), Norvegia (50 de zile) și Danemarca și Finlanda (49 de zile fiecare).

Datele OCDE care compară anii 1990 și 2008-2018 arată că numărul mediu de zile lucrătoare pierdute din cauza grevelor la 1.000 de angajați a scăzut remarcabil în aceste două perioade, în multe țări. Potrivit news.yahoo.com, Belgia este o excepție de la această tendință: zilele lucrătoare pierdute din cauza grevelor au crescut de la 31 la 98.

De asemenea, Organizația Internațională a Muncii (ILO) a ONU are date despre ratele de acoperire a negocierilor colective ale țărilor – ponderea angajaților ale căror salarii și condiții de muncă sunt acoperite de unul sau mai multe contracte colective.

Țările europene au, în general, cele mai mari rate de acoperire din lume. În 2020 sau cel mai recent an disponibil, rata de acoperire a negocierilor colective a fost mai mare de 90% în cinci state membre ale UE. Italia (99%) s-a clasat pe primul loc, urmată de Franța și Austria (ambele cu 98%). Această cifră a fost de 52% în Germania și 27% în Marea Britanie. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *