◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Un Decembrie când timpul s-a măsurat în emoții!

Decembrie se leagănă pe brațul iernii, aducând povești, începuturi, ori parcurgând frumosul unei perioade în care ne bucurăm de a fi, de a exista , de a ne ridica pe treptele unui astăzi, sprijinindu-ne pe umerii unui ieri și de a privi către un mâine pe care îl vom construi alături de minunații și talentații dascăli.

Decembrie 2023 reprezintă un spatiu temporal în care ,,s-a născut” Cenaclul literar-artistic „MĂIASTRA” sub egida Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4, fiind inițiat de Președintele Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar – Sector 4, doamna Cornelia Popa-Stavri și doamna Alice Ileana Gîțan, director al Grădiniței „Ciupercuța”, care va fi și coordonatorul activității literar-artistice al acestuia.

Constructiile temeinice prind contur și culoare alături de cei care doresc să ridice deasupra solului, cu rădăcini înfipte în tradiție, istorie, cultură, artă, tot ceea ce definește un popor, ce știe a cânta doina și a înțelege cuvântul dor. Se dorește  ca această construcție culturală să se ridice de jur împrejurul unei opere care ne definește ca neam, o Măiastră, o pasăre care a prins aripi din sufletul lui Brâncuși și a zburat prinzând diverse înfățișări, tocmai pentru a demostra faptul că noi, pe acest pământ trecem prin multe transformări și multe încercări.

Sub titlul unei opere Brâncușiene, Măiastra, cu siguranță vom avea un zbor frumos, ne vom da șansa creșterii aripilor și șansa înălțării spre tărâmul vrăjit pentru că „Pasărea măiastră” izvorăște dintr-o legendă populară românească foarte cunoscută, în care Făt Frumos este condus de către o pasăre măiastră spre castelul din pădure unde se află închisă frumoasa din poveste. Pasărea Măiastră nu este o pasăre oarecare ci este o regină a păsărilor dintr-un Tărâm magic și în acest fel ea reprezintă simbolul eliberării, victoriei și bucuriei.

Măiastra portretizează o legendă veche despre o pasăre alegorică, plină de lumină strălucitoare, cerească, care îi fascinează pe toți cei care o privesc. Ea este întruchiparea capodoperei lui Brâncuși, sculptura prin care reprezintă noțiunea zborului.

Măiastra este printre primele sculpturi ale lui Constantin Brâncuși în care acesta a folosit forma abstractă unei păsări. Constantin Brâncuși a sculptat „Pasărea măiastră” în 29 de variante între anii 1910-1944 ceea ce reflectă locul central în preocuparea sa de a reda „esența zborului” într-o formă statică perfect echilibrată. Este o pasiune care tinde către perfecțiune și reflectă aspirația lui Brâncuși către transcendență și spiritualitate.

În data de 14 decembrie 2023 în Sala Federatiei Sindicatelor Libere din Învățământ,  Măiastra și-a luat zborul într-o lume ce va crește și va deschide orizonturi, desenând pe cerul albastru un curcubeu al creațiilor literar-artistice ce vor bucura toate simțirile.

Scopul cenaclului în care actorii principali vor fi profesorii, dar și personalul didactic-auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ din Sectorul 4 al capitalei este recunoașterea, descoperirea, susținerea și promovarea noilor talente în domeniul literaturii, culturii, artelor. Un alt scop al cenaclului este acela de a realiza un spațiu cultural-artistic în care personalul din unitățile de învățământ ale Sectorului 4 să participe activ la derularea unor evenimente care să contribuie la crearea stării personale de bine, cât și a comunității din care face parte.

Cenaclul literar-artistic „Măiastra” a fost înființat din dorința de afirmare a creațiilor literare, a exprimării frumosului în creație, atât literară cât și artistică. Toți membri Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4                                                        și nu numai ne dorim a-i aduce la rampă, să fie văzuți, auziți, cunoscuți într-un spațiu cultural creat la noi acasă, în mijlocul celor ce pun bazele educației și care au puterea de a duce mai departe frumosul din tot ceea ce ne înconjoară și ne creează ostare mai bună, într-o lume mai bună. Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4 are printre membri săi, foarte mulți profesori talentați, pe care ne propunem să-i prezentăm așa cum se cuvine comunității din care fac parte. Este foarte important, pentru că avem profesori, dar și elevi care au darul scrierii și care dau naștere unor creații literare frumoase, valoroase, care trebuie prezentate, citite, cunoscute.

Venim în întâmpinarea slujitorilor şcolii, care, în afara orelor de la clasă, doresc să-şi exprime gândurile în scris, dar și alte preocupări artistice, precum muzica, pictură, desen, grafică, etc.

Sala în care s-a desfășurat lansarea cenaclului a fost plină, glasurile profesorilor s-au înălțat în vers și cânt, dar și în emoția frumoaselor colinde românești. Puteai zări lacrimi în colțul ochilor ce priveau a căutare în imensitatea timpului si spațiului.

Sperăm ca starea de bine să definească întâlnirile din cadrul Cenaclului, să dăruim un loc cald în care cu toții, iubitori ai artei și frumosului să se simtă ca acasă, unde limbajul din interior să aibă puterea de a deveni un limbaj exterior, iar glasul profesorilor să se facă auzit și de ce nu și simțit?

Cu toții cei prezenți, poate, vor uita ceea ce auzit în cele trei ore pe parcursul cărora s-a desfașurat evenimentul, dar, nu vor uita niciodată cum s-au simțit. Acest lucru se dorește a se înfăptui prin aceste întâlniri, ca ele să dăruiască emoții, căci asemenea trăiri vor face să avem amintiri, hrană pentru suflet.

 

Alice Ileana Gîțan

Membru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

(Foto: pixabay.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *