◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Timbre poștale celebre

Benjamin Franklin Z-Grill

În februarie 1868, Serviciul Poștal al SUA a emis un timbru poștal de 1 cent, înfățișându-l pe Benjamin Franklin. Aceste mărci poștale erau comune la acea vreme, însă ceea ce le deosebea unele de altele este modelul „Z-Grill” de pe fața timbrului, mici crestături în relief în hârtie. Acest design permitea cernelii să fie absorbită cu ușurință în hârtie, împiedicând în acest fel oamenii să refolosească timbrele prin spălarea acestor semne distinctive. „Z-Grill” au fost eliminate după anul 1870.

Doar două timbre „Z-Grill” mai există: primul face parte din Colecția Benjamin Miller deținută de Biblioteca Publică din New York, iar cel de-al doilea se află la Muzeul Poștei Naționale din SUA. Fiecare din cele două timbre valorează 8,8 milioane de dolari.

 

British Guyana One-Cent Magenta

Emis în fosta colonie britanică Guyana în anul 1856, din cauza lipsa de timbre cauzată de întârzierea unei nave care trebuia să sosească de la Londra: pentru a rezolva penuria, directorul de la Poșta locală a cerut tipografiilor de ziare locale să imprime niște timbre temporare: un timbru de 4 cenți în culoarea albastru și două, unul de 1 cent și unul de 4 cenți, ambele în magenta. Șeful Poștei a decis că timbrele trebuie parafate de un angajat al oficiului poștal pentru a se asigura de autenticitatea lor și pentru a preveni falsificarea. Astfel, timbrele au fost tăiate la colțuri astfel încât să arate ca un octogon.

Timbrul de 1 cent, imprimat cu negru pe magenta a devenit unul dintre cele mai valoroase din lume, fiind singurul care mai există în present: în 2014 a fost scos la vânzare de Casa de licitații „Sothebys” pentru suma de 9,5 milioane de dolari; timbrul a fost achiziționat atunci cu 9,4 milioane de dolari, de către aolecționarul de pantofi Stuart Weitzman. În urma unei alte licitaţii, desfășurate pe 8 iunie 2021, timbrul British Guiana… a fost vândut pentru un preţ mai mic decât cel plătit de colecționar, 8,3 milioane de dolari…

 

Capul de bour

Este unul din cele mai valoroase timbre poștale din lume, grație vechimii lui: a fost introdus în circulație pe 12 noiembrie 1857, în Principatul Moldova având imprimat un cap de bour, vechea stemă a Moldovei. A fost tipărit cu o presă manuală, bucată cu bucată, patru valori ale primei emisiuni „Cap de bour”, pusă în vânzare pe data de 22 iulie 1858. Primele timbre poștale au fost elaborate la Tipografia „Atelia Timbrului” în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride.

A fost copiat un model de timbru austriac, folosindu-se matriţe de oţel pentru tipărirea lui. Acest timbru a fost un „fapt jignitor” faţă de turci, care nu permiteau nici un fel de autonomie instituţională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele, drapelul. Timbrul reproducea într-un cerc capul de bour, semn heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarnă poştală, o stea în cinci colţuri, legenda „porto scrisori” scrisă cu litere chirilice şi valoarea nominală a timbrului, amplasată în interiorul buclei de formă eliptică a goarnei poştale.

În 1862 a fost tipărit un timbru poştal unitar al „Principatelor Unite”, pe care erau înfățișate stemele Ţării Româneşti şi Moldovei – vulturul şi bourul. Cea mai scumpă piesă filatelică românească este un exemplar unicat al ziarului „Zimbrulu şi Vulturulu” pe care, pentru a putea fi transportat de la Iaşi la Galaţi, au fost lipite opt timbre „Cap de bour” în valoare de 5 parale fiecare. În 2007, acesta a fost vândut la o licitaţie din Geneva pentru suma de 860.000 de euro!

 

Inverted Jenny

Este o greșeală de tipar a unui timbru emis în 1918, care prezintă unul dintre biplanurile Jenny utilizate pentru prima dată de Oficiul Poștal din SUA pentru a transporta corespondența. Avionul de pe fața timbrului a fost imprimat dintr-o eroare cu susul în jos. Pentru a marca 95 de ani de la această eroare, oficiul poștal din SUA a lansat câteva milioane de coli de timbre Inverted Jenny în 2014. Între acestea au fost și 100 de timbre tipărite corect, un omagiu adus originalului. 4 timbre din cele emise în 1918 s-au vândut în 2005 pentru 2,7 milioane de dolari!

 

Mauritius Post Office

Este un timbru poştal greșit, emis în 1847 în Mauritius, în 500 de exemplare, multe dintre acestea fiind folosite de soţia guvernatorului Gomm, care îşi invitase prietenii la un bal pe care îl găzduia. Pentru a facilita trimiterea invitaţiilor, oficiul poştal a emis o serie de timbre după modelul celor britanice, însă pe foiţa de cupru s-a inscripţionat Post Office (n.n. – oficiu poștial) în loc de Post Paid (n.n. – poștă plătită), o mare greşeală, care a oprit emisiunea.

Până să fie observată greșeala, fuseseră deja vândute 240 de exemplare, iar unul dintre acestea s-a vândut în 2011 pentru suma de 1,67 milioane de dolari.

 

Penny Black

Povestea timbrelor poștale a început în 1837, atunci când generalul englez Sir Rowland Hill a impus reforma poştală în Anglia.

Trei ani mai târziu, în 1840, autoritățile britanice aveau să emită prima marcă poștală din lume, pe care au intitulat-o „Penny Black”: era o bucată de hârtie neagră, neperforată, la preţul de 1 penny, care reprezenta chipul Reginei Victoria.

 

Scrisoare timbrată din secolul al XIX-lea

O scrisoare care avea lipite pe ea primele timbre ale oraşului Lübeck din 1859 a fost scoasă la licitaţie pe 21 noiembrie 2020. Un ofertant anonim a cumpărat scrisoarea istorică după ce părţi ale colecţiei de timbre aparţinând fostului director al grupului de supermarketuri Tengelmann, Erivan Haub, au fost scoase la licitaţie.

Potrivit aceleaiși casei de licitaţii, Heinrich Koehler, o altă scrisoare timbrată, “Baden”, de la 1856, estimată la 100.000 de euro, a fost vândută pentru suma de 320.000 euro. Scrisoarea a aparţinut cândva regelui Carol al II-lea al României, un pasionat filatelist; când a plecat în exil în 1940, acesta şi-a luat și colecţia de timbre cu el.

 

Treskilling Yellow

În 1855, Suedia a emis primele mărci poștale care prezentau stema suedeză și care au fost reproduse în 5 valori și culori diferite: 3 șilingi (albastru-verde), 4 șilingi (albastru), 6 șilingi (gri), 8 șilingi (galben) și 24 șilingi (roșu); în loc de culoarea albastru-verde, timbrul de 3 șilingi a fost tipărit pe galben, acesta fiind unicat.

Eroarea a trecut neobservată până în 1886, când un școlar, Georg Wilhelm Backman, a descoperit timbrul în timp ce căuta prin cărțile vechi din podul casei bunicii sale. Timbrul a devenit faimos în 1984 când a fost vândut pentru 1,07 milioane de dolari, iar în 1996 a fost din nou vândut pentru 3,14 milioane de dolari.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *