◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Studiu relevant. Jurnaliștii resimt o presiune enormă, dar majoritatea ar alege din nou aceeași profesie

O cercetare amplă, realizată de Jefrey Gottfried, Amy Mitchell, Mark Jurkowitz și Jacob Liedke și publicată de pewresearch.org pune în evidență faptul că jurnaliștii resimt o presiune constantă și extinsă, de la amenințări la viața sau integritatea lor până la critici virulente din partea guvernanților și procese de intimidare din partea companiilor, dar, în același timp, afirmă, majoritatea, că, dacă ar lua-o de la capăt, ar face tot jurnalism. Deși un procent de 57% se declară foarte îngrijorați de turbulențele de tot felul ale industriei și ale lumii, 77% declară că ar face aceeași alegere de carieră.

Studiul, derulat pe 12.000 de profesoniști media de peste Ocean, a relevat faptul că jurnaliștii cred în ceea ce fac și, în pofida provocărilor multiple și complexe, sunt satisfăcuți și mândri de munca lor.

În același timp, totuși, jurnaliștii recunosc provocările serioase în industria de știri în sens mai larg. Pntru a o descrie într-un singur cuvânt, aproape trei sferturi dintre jurnaliștii chestionați (72%) au folosit un cuvânt cu conotații negative, cele mai comune răspunsuri fiind cuvintele care se referă la „luptă”,  „dificil” și „stresant”. Sondajul a identificat mai multe domenii specifice de îngrijorare pentru jurnalişti, inclusiv viitorul libertăţii presei, dezinformarea pe scară largă, polarizarea politică şi impactul reţelelor sociale. Marea majoritate a jurnaliştilor afirmă că se confruntă cu dezinformare atunci când lucrează la o poveste, dar consideră că au încredere în capacitatea lor de a o recunoaşte.

Pe de altă parte, jurnaliștii prezenți în cercetarea de piață au manifestat un sprijin larg pentru păstrarea propriilor opinii în afara reportajelor. Aproximativ opt din zece jurnalişti chestionaţi (82%) afirmă că profesioniștii mass-media ar trebui să facă acest lucru.

Chiar dacă recunosc tendințele audienței, jurnaliștii chestionați și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la clivajul politic al obiceiurilor de consum de știri, trei sferturi dintre cei care au răspuns la chestionare afirmând că este o problemă majoră atunci când oamenii cu aceleași opinii politice primesc știrile de la aceleași organizații.

În același timp, două treimi din toți jurnaliștii chestionați (67%) afirmă că rețelele sociale au un impact negativ asupra stării jurnalismului în ansamblu. În plus, aproximativ patru din zece jurnalişti (42%) au recunoscut că au suferit hărţuiri sau ameninţări legate de locul de muncă din partea unei persoane din afara propriei organizaţii în ultimul an, iar în cadrul acestui grup, o mare majoritate (78%) spun că hărţuirea a venit prin intermediul rețelelor sociale cel puțin o dată. Asta înseamnă că o treime din toți jurnaliștii chestionați raportează că au fost hărțuiți pe rețelele de socializare în ultimele 12 luni.

Per total, aproape jumătate dintre jurnaliștii chestionați – 42% – au afirmat că sunt îngrijorați pentru siguranța locului lor de muncă. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *