◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Lansarea revistei „Dobrogea culturală” și omagierea regretatei prof. univ. dr. Olga Duțu, un valoros om de cultură

Duminică, 11 decembrie 2022, a avut loc un eveniment cultural deosebit la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța. A devenit deosebit și prin prezența masivă a oamenilor de cultură, desfășurându-se cu sala arhiplină. Aici a avut loc lansarea revistei „Dobrogea Culturală”, revistă a Ligii Scriitorilor Dobrogeni, fondată în anul 2010. Cu acest prilej, a fost omagiată regretata prof. univ. dr. Olga Duțu, valoros om de cultură, scriitor cu peste 40 de cărți scrise, fost Inspector Școlar General, rector al Universitții „Spiru Haret”, dar și un om de o valoare morală inestimabilă.

Acțiunea s-a desfășurat sub egida Ligii  Scriitorilor Dobrogeni (L.S.D.), a Asociației pentru civilizație ortodoxă (ASCIOR), dumneaei fiind membră a acestor două prestigioase instituții, redactor la revista Dobrogea Culturală, dar și sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Printre numeroasele cărți pe care le-a scris, cele patru volume „Constanța Culturală” îi pot aduce recunoașterea de cel mai bun cronicar al orașului Constanța, definind orașul nostru ca fiind un oraș cultural.

Printre participanți  s-au numărat numeroși membri ai Ligii Scriitorilor Dobrogeni, veniți din Buzău, Tulcea, Constanța, Mangalia, Năvodari, membri ASCIOR, membrii ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România…

La prezidiu au luat loc doamna Vasilica Mitrea, Președinte al Ligii Scriitorilor Dobrogeni, membră a UZPR, fiul prestigioasei prersonalități didactice omagiate, Mugurel Duțu, reprezentanți de seamă ai învățământului constănțean, precum domnii, foști inspectori școlari Ion Tiotioi, Constantin Daba și profesorul Emil-Corneliu Ninu.

După prezentarea invitaților, s-a ținut un moment de reculegere. Au vorbit, cu elogiu și pioșenie, cu durere în suflet și chiar cu lacrimi în ochi, colegi de cancelarie, foști elevi formați de Domnia sa  (astăzi deveniți scriitori, profesori, prieteni devotați). Din toate luările de cuvânt au reieșit calitățile deosebite, ca valoare morală, spirituală și profesională a celei pe care cu iubire, cei prezenți au omagiat-o!

– prof.dr. Anastasia Dumitru: „După cei 75 de ani, doamna prof.univ.dr. Olga Duțu a continuat să își arate devotamentul față de cultură…”,

– prof.  Arșaluis Gurău: „Fiecare funcție pe care a deținut-o a însemnat un prilej de a mai face ceva pentru Școala Românească, pentru Cultura Constanței… Face parte din galeria celor puțini, celor aleși, care lasă în urmă o remarcabilă moștenire”.

– prof. Steluța Petrică: „Dor de doamna dirigintă… :„Cine să uite ochii albaștri,/Sufletul cald și zîmbetul blând,/Entuziasmul, grija cu care/Ne-a însoțit în fiece gând? Îi vom păstra o caldă și duioasă amintire și, la cât de multă bunătate și frumusețe a răspândit în juru-i pe această lume, am convingerea că Dumnezeu a primit-o în lumină  în Împărăția Sa!”

– prof. Constantin Daba: „Am scris Doamna cu literă mare ca să subliniez de la început admirația pentru această femeie căreia ne adresam cu acest apelativ, chiar și în timpurile în care la modă era cuvântul tovarășă”.

– prof. Laura Văceanu: „Filolog și lingvist de notorietate, prietenă și mentor, Prof.univ.dr., doamna Olga Duțu obișnuia să mă invite… la un dialog urmat de masa de prânz.”

– prof. Elena Chirică: „Impunea respect!… O admiram!… Era un om frumos și înțelept, de fapt era un cumul de tot ce poate avea mai de preț un om: eleganță, distincție, sensibilitate, pe de o parte, și pe de altă parte, deșteptăciune, rigurozitate, spirit critic, altfel spus, era „un cap bine umplut”, care atrăgea atenția prin erudiție și prin harul de a scrie, fiind, pe bună dreptate, o mare valoare culturală dobrogeană”.

– prof. Constantin Iordan: „A ales-a DOMNUL dintre EVE Una,/O HELGA peste MIORITIC Rai,/CONDEI de frunte, pentru totdeauna,/Pe încă)… Românescul Plai./Aniversare…”

– epigramistă, Liliana Stoica: „Despre doamna profesor Olga Duțu – un om de o aleasă noblețe sufletească – se pot scrie pagini întregi, însă ceea ce consider reprezentativ pentru multe lucruri pe care ne-a învățat, este îndemnul de a-ți lucra talentul – indiferent în ce domeniu… orice crezi că te reprezintă.”

– scriitor, epigramist, Dan Norea: „Dacă există Rai, sunt sigur că Doamna Duțu a ajuns acolo. Dacă există îngeri, sunt sigur că Doamna Duțu se află printre ei. Dacă de acolo, de sus, se uită la noi, îi mulțumesc încă o dată pentru tot ce a făcut pentru noi!”

– muzeograf, Corina-Mihaela Apostoleanu: „… luările sale de cuvânt erau o trecere în revistă a evenimentelor culturale în plan național și local, pentru o informare a auditoriului și o mai bună înțelegere a ceea ce se petrece în Constanța, în domeniul editorial, al publicării de reviste și cărți, al cenaclurilor literare etc. Și coroborarea acestora.”

– prof. Ion Tiotioi: „La Inspectoratul Școlar ne-a impresionat prin experiența sa în munca de conducere și prin modul colegial și prietenos prin care comunica cu noi. Avea un respect deosebit față de munca noastră.”

– scriitoare, Vasilica Mitrea: „Doamna profesor OLGA DUȚU, ca redactor al revistei Dobrogea Culturală, îmi spunea mereu: „Să nu lași să dispară revista Dobrogea Culturală!”Nu am cunoscut un om mai sensibil, mai avid de cultură decât doamna Duțu. A fost pentru noi un exemplu în privința caracterului său de neegalat. De aceea noi, membrii Ligii Scriitorilor Dobrogeni, cerem oficialităților locale să i se facă un bust, o stradă să-i poarte numele și să devină Cetățean de Onoare post-mortem al orașului Constanța. Nimic nu-i prea mult pentru persoalitatea culturală a orașului Constanța, cea care a fost distinsa profesor universitar doctor OLGA DUȚU!”

– În sală au mai fost mulți care au luat cuvântul: poeta Olga Grigorov; scriitoare, Mihaela Cojocaru; Silvia Dinu; inginer și scriitor Nicolae Mușat, scriitoare Floarea Dimian, președintele ZPR al filialei Dobrogea, prof. Ion Damaschin; foști elevi formați de Domnia sa. Să mă scuze cei pe care nu i-am numit.

– prof. Emil-Corneliu Ninu, după meritatele elogiile făcute regretatei profesor Olga Duțu, a mai făcut o propunere privind constituirea unei delegații, alcătuită din membrii L.S.D. care să solicite factorilor administrativi decizionali (prefectură, primărie, consiliul județean) acordarea unui sediu Ligii Scriitorilor Dobrogeni, și nu numai dobrogeni, dar chiar și din alte județe ale țării, pentru facilitarea întâlnirilor periodice ale numeroșilor săi membri, indiferent de unde provin aceștia.

De asemenea, în sală au participat numai oameni valoroși, interesați de cultura dobrogeană și cei care i-au purtat regretatei doamne Olga Duțu, în viață, un respect deosebit!

O surpriză pentru cei prezenți a constituit-o înmânarea de către Asociația pentru Civilizația Ortodoxă (ASCIOR) a unui brevet, a medaliei „UNIȚI PRIN CREDINȚĂ PENTRU VIITOR”, post-mortem, iar scriitoarea Vasilica Mitrea, președinte al Ligii Scriitorilor Dobrogeni a premiat-o, post-mortem, cu Diplomă de Excelență, în semn de apreciere pentru contribuția la păstrarea, promovarea și îmbogățirea patrimoniului literar și cultural românesc.”

Vasilica MITREA

Președinte al Ligii Scriitorilor Dobrogeni

                            Membră a UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *