◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Cantitatea de date stocate la nivel global va crește cu 300% în următorii trei ani

Serverele din întreaga lume s-ar putea confrunta în curând cu o criză masivă de stocare a datelor, din cauza cantității „uluitoare” de informații pe care oamenii le stochează digital în fiecare zi. Cercetătorii de la Universitatea Aston, Marea Britanie, atrag atenția că sfera globală de date – cantitatea totală la nivel mondial – va crește cu 300% în următorii trei ani. În prezent, toate aceste date se află în bănci de servere stocate în depozite uriașe – centrele de date.

Din păcate, răspunsul pentru a crea mai mult spațiu în „cloud” nu este doar construirea mai multor depozite de servere. Echipa de specialiști de la Aston afirmă că centrele de date folosesc deja 1,5% din energia electrică a lumii în fiecare an. Acest lucru face ca inaugurarea la nesfârșit a unor noi facilități doar pentru servere masive să fie o practică nesustenabilă. „Pur și simplu construirea de noi centre de date fără îmbunătățirea tehnologiilor de stocare nu este o soluție viabilă”, spune dr. Matt Derry, lector în chimie în cadrul Colegiului de Inginerie și Științe Fizice Aston, într-un comunicat.

Având în vedere această situație, oamenii de știință lucrează acum la crearea de noi suprafețe de stocare a datelor, care au o lățime de doar cinci nanometri, de aproximativ 10.000 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman. În același timp, se va putea crește capacitatea de stocare a datelor pe dispozitivele digitale. „Ne confruntăm din ce în ce mai mult cu riscul unei așa-numite crize de stocare a datelor, iar soluțiile îmbunătățite sunt imperative pentru a ține pasul cu cerințele lumii modern. Vom exploata chimia avansată a polimerilor ca o cale de creștere a cantității de date care pot fi găzduite pe medii de stocare. Următorii trei ani vor fi cruciali. Se estimează că sfera de date globală va crește la 175 zettabytes, un zettabyte fiind aproximativ egal cu un miliard de terabytes”, adaugă dr. Amit Kumar Sarkar, cercetător în chimia materialelor.

Proiectul de prevenire a crizei iminente de date din lume face parte din strategia 2022-2027 a Regatului Unit pentru Cercetare și Inovare (UKRI) și din obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *