◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

UNESCO: în 2022, 64% dintre jurnaliştii ucişi la nivel global lucrau în ţări care nu erau implicate în conflicte armate

Reporteri de primă linie, academicieni și susținători ai drepturilor omului au participat la o discuție găzduită de Biroul Regional UNESCO din Bangkok și Clubul Corespondenților Străini din Thailanda despre importanța critică a siguranței jurnaliștilor care acoperă demonstrații, evenimente politice și alegeri.

Potrivit UNESCO, jurnaliștii au devenit recent mai puțin siguri în țările care nu se confruntă cu conflicte armate. De exemplu, în 2022, 64% dintre jurnaliştii ucişi la nivel global lucrau în ţări care nu erau implicate în conflicte armate. De asemenea, a crescut și numărul jurnaliștilor uciși în timpul acoperirii protestelor, mai ales când acoperă alegeri.

În ceea ce privește Thailanda, au fost peste 400 de demonstrații publice în acest an, până în prezent. Potrivit unui grup de monitorizare a libertății presei din Asia de Sud-Est, au existat 33 de atacuri și amenințări împotriva jurnaliștilor în Thailanda, din ianuarie – peste o treime din astfel de confruntări au fost cauzate de actori de stat, potrivit unesco.org.

Participanții la panel au fost de acord că o îmbunătățire a protecției drepturilor muncii în industria mass-media și legalizarea echipamentului de protecție, cum ar fi vestele antiglonț și măștile de gaz, vor face mai „sigure” din punct de vedere fizic și mental pentru jurnaliști relatările în interes public de la locurile de protest.

În prezent, Thailanda este una dintre puținele țări din Asia de Sud-Est care nu a ratificat Convențiile OIM nr. 87 și 98, privind libertatea de asociere și dreptul de organizare și negociere colectivă. Jonathan Kings, ambasadorul Ambasadei Noii Zeelande în Thailanda, a remarcat: „Este crucial un mediu sigur pentru jurnaliştii care trebuie să-şi desfăşoare activitatea fără teama de răzbunare… Am văzut jurnalismul şi industria mass-media confruntându-se cu hărţuiri şi ameninţări online coordonate, adesea cu scopul de a le reduce vocile la tăcere… Este important pentru noi să abordăm modul în care aceste amenințări digitale exacerbează riscurile cu care se confruntă atunci când relatează”. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *