◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

O rotondă a cuvântului, prieteniei și artei, la Râmnicu Vâlcea

În perioada 9 -12 noiembrie 2022, la Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat ediția a XI a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” . Un eveniment cultural organizat de Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea”, cu binecuvântarea și sprijinul ÎPS Părinte Dr. Varsanufie – Arhiepiscopul Râmnicului.

Fondat în memoria Mitropolitului-scriitor de veșnică pomenire Bartolomeu Anania, Salonul Național de Literatură și Artă, reunește anual, valoroși scriitori și artiști plastici din diferite localități ale țării. Astfel, uniți „în cuget și simțiri” au răspuns cu bucurie invitației de a participa la eveniment, „maeștri ai metafori cuvântului și culorii” din București, Suceava, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Târgu Secuiesc, Pitești, Slatina, Bumbești-Jiu, Cureta de Argeș, cum i-a numit amfitrionul evenimentului, prof. Ioan Barbu. Scriitor, jurnalist, directorul revistei „de Literatură, Artă și Civilizația „Rotonda Valahă”  din Râmnicu Vâlcea. Un om de cultură generos și dedicat, care la vârsta de 84 de ani, prin altruismul domniei sale, ne oferă un model, aproape unic în literatură, de a cultiva prietenia între cuvânt și artă, între poeți și artiști plastici. Programul celor patru zile a cuprins atât expoziții de pictură, cât și expoziție de carte, bucurând deopotrivă ochiul cât și sufletul.

Manifestările au fost găzduite de Arhiepiscopia Râmnicului, Consiliul Județean Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanu”, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Cozia, Salina Ocnele Mari, Stațiunea de Cerectare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Drăgășani, Hotel –restaurant „Perla Oltului” din Călimănești –Căciulata. Pe parcursul activităților, au fost înmânate premii artiștilor plastici care s-au remarcat cu lucrări deosebite, cercetătorilor, istoricilor dar și scriitorilor care au venit cu contribuții remarcabile în domeniul literaturii, fie că a fost vorba de poezie, proză, critică literară ori traduceri.

Astfel, în penultima zi a Salonului Național, în sala de protocol a restaurantului –hotel Perla Oltului din Călimănești-Căciulata, a avut loc Gala Premiilor Naționale „Rotonda Plopilor Aprinși” care a curpins: decernarea Marelui Premiu pentru Cultură, a  Premiilor Opera Omnia și a celor pentru Literatură, Medalia de Aur „Cerurile Oltului” și Trofeul „Stelele Oltului”. Premiile au fost înmânate cu un cuvânt de apreciere de prof. univ.dr. Octavia Nedelcu – președinta juriului, cea care face cinste întregului corp profesoral din învățământul superior românesc, prin premiul care i s-a conferit de curând „Medalia de Aur de merit” de către Președintele Republicii Serbia „ca semn de recunoaștere și prețuire a meritelor deosebite a Unui cadru didactic român, pentru contribuția avută la buna desfășurare a procesului de învățământ universitar și promovarea legăturilor de prietenie cu Republica Serbia”.

Capitală a culturii pentru câteva zile, orașul Râmnicu Vâlcea va fi subiectul participanților la Salonul Național de Literatură și artă care s-a desfășurat intinerant, ca Tabără de creație. Organizatorii dorindu-și ca în urma acestei ediții,

să cuprindă emoțiile și strălucirea frumoaselor zile de toamnă, între coperțile unui volum intitulat „VÂLCEA – capitală a culturii, cel mai frumos județ al României”. În el se vor regăsi poezii, povestiri, eseuri, însemnări de scriitor, inspirate din istoria și realitățile județului Vâlcea, dar și lucrări ale artiștilor plastici cu care va fi ilustrat. Iată, prin ce minune și împletire de frumos se naște o carte purtând în ea spendoarea unor clipe infinite!

 

Mihaela Aionesei

 Târgu Secuiesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *