◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnalist în Qatar. Legi media dure, autocenzură, limite pentru libertatea presei

Qatar este epicentrul sportului în această perioadă în care elita fotbalului lumii luptă pentru Cupa Mondială. În timp ce controversele din jurul felului în care acest stat a obținut onoarea de a organiza competiția sau al numărului de muncitori care au murit în cursa de a se construi stadioane noi într-un stat cu o suprafață mai mică decât a Bucureștiului, libertatea presei din această țară musulmană a intrat în prim-planul preocupărilor. În Indicele mondial al libertății presei din 2022, Qatar se află pe locul 119 din 180 de țări, în scădere semnificativă din 2008 încoace. Chiar dacă niciun jurnalist nu a murit și niciunul nu este în prezent în închisoare, este statul unde legile mass-media sunt stricte și autocenzura este larg răspândită. La ce se pot aștepta reporterii internaționali când aterizează în Qatar pentru a relata despre Cupa Mondială?

Potrivit reutersinstitute.politics.ox.ac.uk, publicațiile de știri din Qatar sunt, în general, omogene și țin linia guvernamentală. O excepție este blogul de știri independent Doha News, care abordează frecvent subiecte controversate din țară, inclusiv condițiile lucrătorilor migranți. Al Jazeera, rețeaua internațională de televiziune cu sediul în Qatar, își orientează atenția în străinătate.

Un caz privind libertatea presei în țară este cel al lui Malcolm Bidali, un cetățean kenyan care a scris în mod anonim un blog în care documentează condițiile cu care se confruntă lucrătorii migranți din țară în timp ce lucra în Qatar ca agent de securitate. Bidali a fost identificat în cele din urmă drept autor, arestat și închis timp de aproape o lună. După ce a fost pronunțat un ordin penal prin care a declarat că a publicat „știri false cu intenția de a pune în pericol (…) statul”, Bidali a plătit o amendă și i s-a permis să părăsească țara. „Acest lucru arată riscurile serioase cu care se confruntă jurnaliştii independenţi, bloggerii sau jurnaliştii internaţionali care nu au sprijinul unui mijloc mass-media internaţional important”, spune Justin Shilad, cercetător principal la Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Legile dure ale mass-media din Qatar sunt unul dintre obstacolele cu care se confruntă jurnaliștii din țară. Acestea creează restricții cu privire la tipul de conținut pe care publicațiile au voie să îl publice, precum și reguli stricte privind înregistrarea organizațiilor de știri. „Toate legile media de pretutindeni au problem cu termenii vagi, dar jurnaliştii le pot citi şi ştiu unde sunt limitele. Nu există astfel de proceduri judiciare în Qatar. De-a lungul anilor, am avut studenți care au fost arestați. Ultima dată când îmi amintesc a fost pentru un tweet”, afirmă Craig LaMay, director al Programului de Jurnalism și Comunicare Strategică la Universitatea Northwestern din Qatar.

Unul dintre cele mai comune riscuri pentru activitățile jurnalistice în Qatar sunt acuzațiile de încălcare. Asta au pățit Halvor Ekeland și Lokman Ghorbani, de la postul de stat norvegian NRK, când au fost arestați de ofițerii Departamentului de Investigații Criminale din Qatar, în noiembrie 2021. Jurnaliştii au fost reţinuţi timp de peste 30 de ore înainte de a fi eliberaţi – fără acuzaţii. Ei neagă și astăzi că au filmat fără permisiune.

Cu câteva zile înainte de meciul de deschidere, Rasmus Tantholdt, un reporter la TV 2 Danemarca, a fost forțat să iasă de către personalul de securitate. Tantholdt a spus că un ofițer a amenințat că îi sparge camera și că filmează într-un loc public. „Aceste obstacole nu înseamnă că o relatare bună este posibilă, dar necesită inițiativă și creativitate. Guvernul nu este dornic să aresteze și să hărțuiască jurnalişti, doar că îngreunează relatarea”, spune LaMay.

Grupuri de susținere a independenței mass-media și a drepturilor omului, cum ar fi Reporteri fără frontiere (RSF), avertizează că în Qatar sunt impuse limite libertății presei pentru jurnaliştii care vin pentru a acoperi turneul final. „Autoritățile din Qatar folosesc greșit sistemul de acreditare pentru jurnalişti, pentru a le interzice să acopere anumite subiecte”. Privind ca mass-media să fie de acord să respecte o serie de condiții, dintre care unele sunt vagi, ambigue și deschise interpretărilor arbitrare, Qatar încearcă în mod clar să descurajeze, dacă nu să împiedice mass-media străine să vorbească despre altceva decât despre fotbal”, susține secretarul general al RSF, Christophe Deloire. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *