◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Creatorul World Wide Web, în misiune de a-l „salva”, prin Web3.0

Sir Timothy Berners-Lee, considerat creatorul World Wide Web în 1989, crede că platformele tehnologice „controlează lumea și manipulează oamenii prin furnizarea de informații”.

Vorbind pentru Euronews Next la conferința Web Summit de la Lisabona, Berners-Lee a spus că „unii au crezut atunci că tehnologia va salva lumea. Acum, suntem într-o situație în care sunt multe lucruri în neregulă cu Web-ul”.

Soluția sa este „o corecție”, pe care o numește Web3.0.

Berners-Lee s-a născut în 1955 la Londra și a studiat fizica la Universitatea din Oxford.

În anii 1980 a început să lucreze la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), unde a venit cu prototipul WEB original, pe care l-a numit „Enquire Within Upon Everything”. Scopul său a fost de a permite oamenilor de știință să partajeze date între sisteme.

Berners-Lee a propus dezvoltarea unui sistem de informații unic distribuit pentru a satisface cererea de schimb automat între oamenii de știință din universități și institute din întreaga lume. În 1990, el a făcut o a doua propunere pentru Web, care descria termenii unui „proiect hipertext” numit „WorldWideWeb”. Până la sfârșitul anului, ideea lui a fost pusă în funcțiune și a dezvoltat codul pentru serverul web pe un computer.

În 1993, CERN a pus software-ul pentru World Wide Web în domeniul public.

Apoi a fost dezvoltat Web2.0, care acum ne permite să interacționăm mai mult și să devenim creatori, astfel încât să putem publica ceea ce ne place pe platforme mari precum Google, Facebook și așa mai departe. Dar nu vine gratis. Multe dintre aceste companii pot prelua datele, care pot fi folosite pentru publicitate direcționată.

Ideea lui Berners-Lee pentru un nou Web s-a născut în timp ce lucra în laboratorul său de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) – proiectul este numit Solid.

Platforma poate fi accesată din browser. Este locul unde vă puteți stoca datele private și le puteți accesa foarte ușorcu un Pod, cheia personală sau un ID digital care este păstrat în siguranță. „Vorbim de Web 3.0, care nu este un deturnător de marketing”, a spus John Bruce, CEO și co-fondator al Inrupt, platforma care susține Solid, care i s-a alăturat lui Berners-Lee în urmă cu aproximativ cinci ani.

Proiectul este deja lansat în Flandra, regiunea de nord a Belgiei. Berners-Lee a spus că serviciile sociale vor fi furnizate astfel și, până la sfârșitul anului, 6,5 milioane de cetățeni vor putea folosi această tehnologie. Alți utilizatori includ industria asigurărilor, precum și multe alte tipuri de afaceri.

Tehnologia își propune să fie accesibilă tuturor și fiecărei țări și poate ajuta, de asemenea, la salvarea de vieți.

Pod-urile îi pot ajuta pe toți cei din societate să-și păstreze datele online în siguranță. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *