◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Bugetul radioteleviziunii publice din Kosovo, „cel mai mic din ultimul deceniu”

Consiliul de administrație al RTK, radioteleviziunea publică din Kosovo, anunță că bugetul său este inadecvat, ceea ce face imposibilă investițiile în echipamente noi sau chiar plățile curente. Consiliul de administrație al Radioteleviziunii din Kosovo a declarat că bugetul său alocat este de 8,96 milioane de euro pentru 2023. „Acesta este cel mai mic buget alocat vreodată RTK în ultimii zece ani, cu 2,2 milioane de euro mai mic decât bugetul pentru 2021”, detaliază Consiliul de administrație, după ce Parlamentul kosovar a aprobat bugetul în prima sa lectură.

Fosta administrare a postului public a fost obiectul Auditului Național în raportul său 2019-2021 privind RTK, precum și în raportul de audit financiar 2021. „Ca o consecință, printre altele, s-au moștenit 1,6 milioane de euro datorii, ceea ce implică amenințarea constantă cu înghețarea conturilor bancare”, a menționat instituția, adăugând că această datorie nu poate fi achitată în cadrul bugetului alocat pentru 2023.

Consiliul a mai susținut că bugetul alocat pentru 2023, inclusiv veniturile RTK din marketing și economii nu este suficient pentru a îndeplini criteriile legale de atribuire a contractelor producțiilor independente, potrivit BalkanInsight.

Valon Ramadani, deputat din partidul de guvernământ Vetevendosje, șeful Comisiei parlamentare pentru administrație publică, guvernare locală, mass-media și dezvoltare regională, a declarat că „în perioada 21-25 noiembrie, noi, în calitate de comisie, vom organiza audierea publică prevăzută de reguli. În acest caz, vom lua în considerare cererile depuse de oricine are interes”.

Mergim Lushtaku, de la partidul de opoziție Partidul Democrat din Kosovo, PDK și care face parte din aceeași comisie parlamentară, a declarat că Guvernul din Kosovo „nu acordă RTK importanța pe care o merită într-un stat democratic”.

„Situația de la RTK este îngrijorătoare, deoarece au nevoie de o mulțime de echipamente diferite… nici măcar nu au digitalizare. Avem nevoie de un radiodifuzor public independent din punct de vedere politic”, a spus Lushtaku.

O vizită de două zile în Kosovo a organizațiilor internaționale pentru libertatea presei a constatat că, deși țara a făcut progrese în depolitizarea radiodifuzorului public și introducerea unui cadru legal pentru îmbunătățirea mediului mass-media, acest progres este subminat de probleme precum retorica toxică a politicienilor și campaniile de calomnie împotriva jurnaliștilor. Subfinanțarea radiodifuzorului public și lipsa transparenței oficiale sunt alte probleme, s-a menționat la conferința de la Pristina organizată de Platforma pentru Siguranța Jurnaliştilor a Consiliului Europei. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *