◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

O voce demnă de marile scene concertează în acest weekend la Slănic-Moldova

În Parcul Central al stațiunii Slănic-Moldova, vor avea loc, la finele acestei săptămâni (23 și 24 septembrie), între orele 16.00 – 18.00, două concerte extraordinare susținute în cadrul evenimentului ,,Toamnă Slăniceană”, de Iustin Călin, artistul care a copilărit pe meleaguri slănicene.

 

De la un centru pentru copii, pe marile scene ale lumii

Înzestrat cu un talent deosebit, Iustin Călin s-a remarcat în primul rând prin vocea sa, atât în cadrul emisiunilor ,,X Factor” și ,,Românii Au Talent”, cât și în numeroasele concerte organizate în țară și străinătate, ca solist vocal, dar și ca dirijor și membru al corului ,,Harmonia Christi” din Timișoara, formație care susține și ,,Mladifest”, Festivalul Tinerilor de la Medjugorje, locul sfânt din Bosnia și Herțegovina.

Absolvent al Colegiului Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău și al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara (secția Canto clasic), Iustin Călin își desfășoară activitatea în prezent, tot în Timișoara, ca profesor de canto, pian, chitară si teorie muzicală. Totodată, acesta mai activează și ca dirijor, compozitor, colaborator în calitate de solist vocal cu diverse instituții muzicale naționale și internaționale. Este invitat în juriul mai multor festivaluri din țară și din străinătate, protagonist în diverse apariții televizate muzicale și de divertisment și președinte-fondator al Festivalului ,,Artistul de mâine”. Printre altele, Iustin a cântat și la Vatican, pentru Papa Francisc și pentru Dumnezeu, ca dar de mulțumire pentru ocrotirea sa și pentru harul dăruit, întru bucuria vieții… 

Însă, până la aceste strălucite și onorante rezultate, cum nu mulți totalizează la doar 24 de ani, Iustin Călin a trecut prin clipe de viață ce i-au marcat copilăria, dar l-au și motivat pentru ceea ce avea să urmeze mai târziu.

Abandonat de părinții lui pe când de-abia împlinise două săptămâni de viață, Iustin a ajuns, prin bunăvoința și dragostea lui Dumnezeu, în mâinile uneia dintre slujitoarele Sale, sora Michela Martinello, de la Centrul ,,Buna Vestire” a Fundaţiei ,,Victorine Le Dieu” din Onești, o adevărată mamă pentru cei abandonați de mamele lor naturale și de a căror soartă s-a ocupat, cu mare dragoste și dăruire,  mai bine de 30 de ani. Un alt Centru rezidențial pentru copii al fundației a fost și cel de la Slănic-Moldova, care a funcționat între 2000 – 2007, loc în care și-a petrecut o parte a copilăriei și Iustin Călin. De aici și legătura sa de suflet cu stațiunea de la poalele Nemirei, căreia îi dedică acest dublu concert, întru recunoștință și veșnică amintire…       

Din păcate, Iustin nu avea să-și cunoască părinții niciodată, iar atunci când mama lui era pe pasul să o facă, n-a mai apucat, întrucât a suferit un AVC și a murit. Ce tristă poveste de viață, dar care avea să se schimbe radical, datorită aceluiași Dumnezeu și oamenilor de bine…

 

Iustin Călin revine cu drag și nostalgie la Slănic-Moldova, unde a scris o filă din povestea vieții sale

Artistul a răspuns cu mare bucurie invitației adresată de Primăria Slănic-Moldova de a susține cele două concerte și a mulțumit în mod special, primarului Gheorghe Baciu, inițiatorul proiectului și un susținător al tinerelor talente de pe Valea Slănicului și nu numai. ,,Pentru mine, concertul de la Slănic-Moldova însemană o reîntoarcere în sanctuarul copilăriei mele. Îmi amintesc cu drag, cu emoție și bucurie, fiecare moment pe care îl petreceam pe ulițele acestui mic oraș, dar care de fapt, reprezintă inima unei stațiuni iubite de români și deopotrivă de străini. M-am bucurat de toate momentele care au marcat frumos sau mai puțin frumos copilăria mea, dar așa eram pe atunci, un copil, un necunoscut, oarecum vizat de faptul că eram într-o casă de copii gestionată de măicuțe. Acum, întorcându-mă aici în calitate de artist, de invitat, este pentru mine o emoție unică, mult mai mare decât emoția pe care o simt de obicei, atunci când merg și concertez în alte locuri. Pe mine mă leagă foarte multe lucruri de Slănic-Moldova, mă leagă tot acest superb peisaj, care de fapt este ca un loc ascuns în inima munților, departe de tumultul vieții cotidiene, care nu ne lasă să ne bucurăm pe deplin de frumusețea naturii, așa cum Slănicul, în fiecare anotimp, sub diverse forme, o exprimă, cum nu se poate mai bine”, a spus Iustin Călin.  

 

Cum și când s-a născut ideea evenimentului ,,Toamnă Slăniceană”

,,Cu domnul primar Gheorghe Baciu am avut ocazia să mă întâlnesc și să colaborez în diverse moduri și în diverse momente ale unor activități în care domnia sa s-a implicat. Acest proiect s-a născut după ce ne-am întâlnit la Brașov, la o conferință a Clubului Rotary, unde am fost invitat să cânt, iar cele discutate atunci, iată, au prins contur și se concretizează acum, la Slănic-Moldova. M-am bucurat și mă bucur că dânsul iubește arta, muzica bună, de orice gen ar fie ea, dar și artiștii, care într-un fel sau altul sunt legați de stațiunea pe care o păstorește. Îi mulțumesc pentru această oportunitate, îi mulțumesc că astfel aduce bucurie în sufletul meu și a celor care vor participa la evenimentul concertistic. Și îi mai mulțumesc și pentru că această invitație este un semn de prețuire pentru tot drumul meu artistic, unul care nu a fost deloc ușor și pe care l-am construit cu multă trudă, dar și cu multă satisfacție. Mă bucur să mă aflu din nou printre slăniceni și să le ofer lor, ca și vizitatorilor stațiunii, clipe frumoase și de neuitat, pe minunate fonduri și texte muzicale”, a mai spus artistul Iustin Călin.     

La rându-i, primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, a ținut să precizeze următoarele:

,,Țin să îi mulțumesc și eu lui Iustin Călin, pentru că va fi prezent la Slănic-Moldova și că va cânta și ne va încânta cu muzica lui sublimă, pe parcursul celor două zile ale primului eveniment important care marchează frumoasa toamnă slăniceană. Continuăm astfel, să promovăm tinerele talente din întregul areal al stațiunii noastre și nu numai, pentru că, tineri artiști ca Iustin Călin sunt și pot deveni, buni ambasadori, buni mesageri ai artei și culturii, nu doar pentru locurile din care provin, ci și pentru întreaga Românie. Îi așteptăm cu mult drag pe slăniceni și pe turiștii aflați în aceste zile la Slănic-Moldova, să se bucure de momentele muzicale pe care ni le va oferi, cu multă pasiune și dragoste de oameni, Iustin Călin”. 

Evenimentul ,,Toamnă Slăniceană” este organizat de Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova.

 

Romulus-Dan Busnea / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *