◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Românii care au speriat Silicon Valley. Doi compatrioți au fondat o companie americană de 38 de miliarde de dolari

Doi români s-au făcut remarcați în Statele Unite ale Americii. Cei doi au speriat Silicon Valley, după ce au cofondat o companie americană ce este evaluată în prezent la 38 de miliarde de dolari. Amândoi sunt profesori la universități prestigioase și au și alte reușite pe lângă înființarea acestei firmă de mare succes.

Ce companie au înființat românii în Statele Unite ale Americii

Cei doi români se numără printre cofondatorii companiei americane Databricks, cu sediul la San Francisco, ce dezvoltă tehnologii pentru baze de date. La înființarea acesteia, în 2013, au mai participat profesori de la University of California, Berkeley, printre care se numără și suedezul Ali Ghodsi, care ocupă funcția de CEO.

Compania IT a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, printr-o nouă rundă de investiții ce a fost agreată deja cu investitorii. Runda de finanțare va fi de 1,5 miliarde de dolari. Prin urmare, la opt ani de la înființare, compania americană ajunge la investiții totale de 3,4 miliarde de dolari.

În februarie 2021, compania IT fusese evaluată la 28 de miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții de 1 miliard de dolari, conduse de Franklin Templeton, cu participarea CapitalG (fond de investiții Google), Amazon și a Microsoft. În acest an, compania intenționează să se listeze pe bursă.

Cine sunt românii care au cofondat compania

Românii care au participat la înființarea companiei Databricks sunt informaticienii Ion Stoica, în vârstă de 55 de ani, aflat în funcția de președinte executiv, și Matei Zaharia, chief technologist.

Ion Stoica s-a format ca inginer inițial în România, unde în 1989 a obținut o diplomă de master în inginerie electrică și informatică, la Politehnica din București. Apoi, a făcut și un doctorat la Carnegie Mellon University din Statele Unite ale Americii, unde a primit numeroase premii și distincții. În prezent este și profesor la Universitatea UC Berkeley, precum și cofondator al companiilor Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia a fost născut în România, dar familia sa s-a restabilit în Canada pe vremea când el era copil. A studiat la Universitatea din Waterloo, după care și-a luat doctoratul în Statele Unite ale Americii, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica.

El mai este cunoscut și ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai populare framework-uri pentru procesarea de date. Și el se află la catedră, la fel ca Ion Stoica. Predă la două universități americane prestigioase: Stanford și MIT. Vezi AICI cine este cel mai tânăr miliardar din lume! Vine de la granița României.

impact.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *